Kaasuputki Norjasta ei edennyt Maarianhaminassa

Suomi haluaa pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan herättää EU:ssa keskustelua maakaasusta ja unionin yhteisestä energiapolitiikasta. Lipponen sanoi tänään Maarianhaminassa, että unionin olisi toimittava kaasuverkon saamiseksi Itämeren ympärille. Sen sijaan hanke maakaasuputken vetämisestä Norjasta Ruotsin kautta Suomeen ei edennyt Pohjoismaiden pääministerien tavatessa.

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan sosiaalidemokraattiset pääministerit käsittelivät mm. energiapolitiikkaa eilisiltaisessa tapaamisessaan. Lipposen mukaan asiaan palataan tarkemmin kesäkuun lopussa, jolloin pohjoismainen pääministerikokous pidetään Norjassa Pohjanmeressä olevalla öljykentällä.

Lipposen mukaan EU:ssa tarvitaan yhteistä energiapolitiikkaa, koska maakaasun kysyntä kasvaa nopeasti ja sitä täytyy tuoda unionin alueelle joka tapauksessa jostakin.
-Olisi tarvetta saada EU:ssa aikaan konkreettisia näkymiä kaasuverkon kehittämiseksi. Minusta on hyvä suunnitelma lähteä siitä, että Itämeren ympärillä olisi kaasu- ja myös sähköverkko, ja siitä tulisi unionin politiikka, Lipponen sanoi.

Suomen hallitus aikoo Lipposen mukaan nostaa esille EU:ssa sekä maakaasukysymyksen että yhteisen energiapolitiikan.

Ruotsissa ei kysyntää maakaasulle

Ruotsin elinkeinoministeri Anders Sundström teki Maarianhaminassa selväksi jälleen kerran, että Ruotsin halki ei lähivuosina tulla vetämään maakaasuputkea Norjasta Suomeen. Hänen mukaansa Ruotsin valtion budjetissa ei ole sellaiseen hankkeeseen lähivuosina rahaa, eikä putkelle ole ilmaantunut muutakaan rakentajaa.

Sundströmin mukaan Ruotsissa ei ole vielä markkinoita maakaasulle, eikä putken rakentaminen ole siksi kannattavaa. Ruotsi tuottaa suuren osan sähköstään ydinvoimalla. Ruotsi on sulkemassa kaksi ydinreaktoria, mutta niiden tuottama sähkö korvataan mm. uusiutuvien polttoaineiden käytön lisäämisellä.

Lipposen mielestä Ruotsin kanta ei ole Suomelle mikään pettymys.
-Kaasuputki Norjasta Ruotsin poikki Suomeen ei ole ainoa vaihtoehto kehittää kaasuyhteistyötä, Lipponen sanoi.

Lipposen mukaan kaasuverkkoa voi laajentaa myös Ruotsin eteläpuolitse tai Suomi voi ryhtyä hankkimaan enemmän kaasua Venäjältä. Suomen kannalta olisi parasta, että kaasua tulisi kahdelta suunnalta. Venäjän kaasua voitaisiin myös markkinoida muihin Pohjoismaihin ja sitä kautta edelleen muualle Eurooppaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat