Mainos

Kaasumyrkytys vei 200 sairaalaan Ruotsissa

Yhteensä noin kaksisataa ihmistä oli hakeutunut torstai-iltaan mennessä sairaalahoitoon Huddingessa Ruotsissa jäähallista saadun kaasumyrkytyksen seurauksena. Varsinainen turma sattui jo tiistaina, jolloin Nicke-hallissa käytetystä jäänhoitokoneesta vuoti toistaiseksi tuntemattomasta syystä typpidioksidia hallin ilmaan. Oireet ilmaantuivat parin päivän viiveellä.

Suurin osa myrkytysoireita saaneista on lapsia, pääosin 8-13-vuotiaita poikia. Mukana oli myös lapsiensa mukana hallissa olleita vanhempia. Suurin osa on saanut vain lieviä myrkytysoireita, mutta osa joutuu jäämään sairaalaan tarkkailtavaksi. Huddingen sairaala on lisännyt lastenosastolleen 30 vuodepaikkaa oireita saaneiden lasten ja heidän vanhempiensa hoitamiseksi.

-Oletamme, että potilaita saattaa tulla vielä lisää, ennen kuin tämä on kokonaan ohi. Kukaan ei ole kuitenkaan saanut vakavia vammoja, eikä pysyvän haitan syntymisestä ole vaaraa, sanoo ylilääkäri Hans Vallin.
Tavallisimman oireet olivat kurkkukipu, yskä, silmien ärtyneisyys ja päänsärky.

Huddingessa Tukholman lähellä sattuneen turman syy ei ole toistaiseksi selvillä. Vuonna 1989 valmistunut kone käytti voimanlähteenään nestekaasua ja koneessa oli myös pakokaasua puhdistava katalysaattori. Hallissa oli tiistaina kaksi 8-vuotiaiden koululuokkaa jäänhoitokoneen ajaessa jäällä yli tunnin ajan. Myöhemmin päivällä halliin tuli lisää lapsia ja myös aikuisia. Jäänhoitokoneen käytön ja hallin sulkemisen välisenä aikana Nicke-hallissa kävi arviolta 250 ihmistä. Ensimmäiset myrkytysoireet tulivat ilmi vasta keskiviikkona kun sairastelevia ihmisiä alkoi hakeutua sairaalaan. Potilasvirta jatkui läpi yön ja vielä torstaina.

Poliisi on aloittanut tapauksesta esitutkinnan selvittääkseen, liittyykö asiaan rikosta. Myös työsuojeluviranomaiset aikovat tarkastaa ongelmia aiheuttaneen jäänhuoltokoneen. Huddingen kunnan jäähalleissa on käytössä kaksi nestekaasulla toimivaa jäänhoitokonetta, joista toinen on ollut tarkoitus vaihtaa sähkökäyttöiseen ensi vuonna. Nyt koneen uusimista joudutaan mahdollisesti kiirehtimään.

Tukholman jääkiekkoliiton puheenjohtajan Ingvar Öhrnin mukaan kaikki nestekaasua käyttävät jäänhoitokoneet olisi pikaisesti vaihdettava sähkökäyttöisiin viime vuosina sattuneiden useiden turmien vuoksi. Tukholman alueella lähes kaikki jäänhoitokoneet ovat sähkökäyttöisiä, mutta muualla Ruotsissa tilanne on päinvastainen: noin kahdessa kolmasosassa halleista jäänhoitokoneet käyvät nestekaasulla.
(STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.