Mainos

Kaasumyrkytys Georgian pääministerin kuolinsyy

Georgian pääministeri Zurab Zhvania menehtyi kaasumyrkytykseen viime yönä yhdessä georgialaisen aluejohtajan kanssa. Maan presidentti Mikhail Saakashvili on ottanut hallituksen johtoonsa.

Zurab Zhvania

Georgian presidentti Mikhail Saakashvili on ottanut maan hallituksen johtotehtävät, pääministerin löydyttyä kuolleena aamulla. Pääministeri Zurab Zhvania menehtyi kaasumyrkytykseen viime yönä yhdessä georgialaisen aluejohtajan kanssa.

Viranomaisten mukaan kyseessä oli onnettomuus, kun huoneistossa ollut kaasulämmitin vuosi sisätiloihin. Henkivartijat murtautuivat asuntoon, kun Zhvanian ei vastannut matkapuhelimeensa.

- Tämä on traaginen onnettomuus. -- Kyse oli kaasumyrkytyksestä, sanoi sisäministeri Nano Merabishvili.

Hänen mukaansa näyttää selvältä, että miehet menehtyivät häkämyrkytykseen, jonka aiheutti väärin asennetun kaasulämmittimen poistoputkesta asuntoon päätynyt hiilimonoksidi. Lisälämmittimet ovat tavallisia Georgiassa, missä sähkönjakelu katkeilee.

Oikeusministeriön edustajan Levan Samharaulin mukaan Zhvanian verestä löytyi tappava annos karboksihemoglobiinia.

- Tämä merkitsee sitä, että kuolinsyy oli hiilimonoksidikaasu, hän sanoi.

Kuolinsyyn varmistamiseksi Zhvanialle tehdään ruumiinavaus. Mikään virallisissa lausunnoissa ei viitannut muuhun kuin onnettomuuteen.

"Kova isku Georgialle"

41-vuotiaan Zhvanian, kuolema on isku Georgian uudelle johdolle, joka nousi valtaan viime vuoden alussa rauhanomaisen vallankumouksen jälkeen.

- Tämä on kova isku maalle sekä minulle presidenttinä ja ihmisenä, itkettynyt presidentti Mihail Saakashvili sanoi.

Hallitus kokoontui hätäistuntoon, ja Saakashvili ilmoitti ottavansa hallituksen johtotehtävät itselleen.

Parlamentin entisenä puhemiehenä Zhvania edusti kokemusta Saakashvilin hallituksessa. Zhvaniasta veikattiin aikanaan jo "ruusuvallankumouksessa" syrjäytetyn presidentti Eduard Shevardnadzen seuraajaa, mutta hän kääntyi Saakashvilin kannattajaksi.

Vanhanen lähetti surunvalittelusähkeen

Pääministeri Matti Vanhanen on lähettänyt surunvalittelut Zhvanian kuoleman johdosta. Georgian virkaatekevälle pääministerille osoittamassaan surunvalittelusähkeessä Vanhanen sanoo ottaneensa vastaan syvällä surulla uutisen pääministeri Zhvanian traagisesta kuolemasta.

Vanhanen sanoo ilmaisevansa sekä Suomen hallituksen että omasta puolestaan vilpittömimmät surunvalittelut tapahtuneen vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-Itar-Tass)

(Seitsemän uutiset 03.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.