Kaasukiistan osapuolet neuvotteluihin

Kaasutoimitukset Ukrainasta Eurooppaan toimivat taas, mutta Venäjän ja Ukrainan kaasukiista on edelleen ratkaisematta. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa vientikaasun varastamisesta. Osapuolet jatkavat tänään neuvotteluja kaasun hinnasta.

Venäläisen kaasun toimitukset Ukrainasta Eurooppaan ovat palautuneet normaaliksi, kun venäläinen kaasujätti Gazprom päivän mittaan lisäsi kaasun toimituksia Ukrainan kautta kulkevaan kaasuputkeen. Venäjän ja Ukrainan on määrä vielä illalla neuvotella kaasun hinnasta virinneestä kiistasta.

Euroopan maat Serbiasta Saksaan ovat valittaneet kaasuntoimituksessa esiintyneestä vajauksesta. Gazpromin edustaja sanoi, että toimitukset Euroopan maille oli nostettu normaalille tasolle.

- Olemme saaneet työn päätökseen kaasutoimitusten palauttamisesta normaalitasolle. Eurooppalaiset asiakkaat saavat tästä lähtien toimitukset täysimääräisinä, vakuutti Gazpromin edustaja Sergei Kuprijanov.

Ukrainan valtiollisen kaasuyhtiön edustajat ovat matkustaneet Moskovaan jatkamaan neuvotteluja kaasun hinnasta. Venäjä lopetti uudenvuodenpäivänä kaasutoimitukset Ukrainaan, koska maat eivät olleet päässeet yksimielisyyteen hinnankorotuksista.

Venäjä on tähän asti toimittanut Ukrainalle kaasua ystävähintaan eli Ukraina on maksanut 50 dollaria tuhannesta kuutiometristä kaasua. Venäjä vaatii hinnan nostamista maailmanmarkkinahintojen tasolle eli 230 dollariin tuhannesta kuutiometristä.

Presidentti Vladimir Putin ehdotti uudenvuodenaattona, että Ukraina saisi kaasua vielä kolmen kuukauden ajan vanhaan hintaan, jos se suostuu myöhemmin maksamaan kaasusta maailmanmarkkinahintaa. Ukraina ei kuitenkaan tarttunut tarjoukseen.

Gazpromin mukaan Ukraina on tänään jatkanut Eurooppaan tarkoitetun kaasun käyttämistä omiin tarpeisiinsa. Yhtiön mukaan Ukraina on pumpannut kaasua luvattomasti yli sata miljoonaa kuutiometriä kuluneen vuorokauden aikana. Gazprom vakuuttaa lausunnossaan, että se korvaa menetykset muille asiakkailleen. Yhtiö vaatii Ukrainalta myös korvauksia. Gazpromin Varajohtaja Aleksandr Medvedev sanoi aiemmin uutistoimisto Reutersille, että vieläkin on olemassa riski kaasujakelun vääristymistä Euroopassa, mikäli Ukraina jatkaa "laitonta kaasun käyttöönottoa" kaasuputkesta, joka kulkee Ukrainan alueella. Medvedevin mukaan sääolojen muuttuessa kylmemmäksi kaasun jakelun tilanne saattaisi muuttua dramaattisestikin. Ukrainan valtiollisen kaasuyhtiön Naftogaz Ukrainyn edustaja on kiistänyt väitteen kaasun varastamisesta.

Venäjän pääministeri vaatii EU:ta painostamaan Ukrainaa

Venäjän pääministeri Mihail Fradkov vaatii Euroopan unionia painostamaan Ukrainaa Euroopan maiden kaasutoimitusten turvaamiseksi. Asiasta kertoo venäläinen uutistoimisto RIA-Novosti.

Uutistoimiston mukaan Fradkov on lähettänyt asiaa koskevan viestin EU:n edustajille. Fradkov pyytää EU:ta käyttämään vaikutusvaltaansa Ukrainaan niin, että esteettömät ja täydet kaasutoimitukset Venäjältä EU-maihin taataan, viestissä sanotaan.

EU-maat vetosivat viikonloppuna kiistan osapuoliin Venäjään ja Ukrainaan Euroopan kaasutoimitusten turvaamiseksi. Vetoomuskirjeen lähettivät Itävallan, Saksan, Ranskan ja Italian energiaministerit.

EU ei halua sekaantua maakaasukiistaan

Euroopan unioni varoo yhä sekaantumasta Ukrainan ja Venäjän maakaasukiistaan. EU-komissio korostaa, että kiistan ratkaisu kuuluu ensisijaisesti Ukrainalle ja Venäjälle itselleen.

Komissio ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että unioni toimisi välittäjänä kiistassa, ellei muuta ratkaisua löydy.

- Tässä vaiheessa mitään vaihtoehtoa ei ole suljettu pois, komission tiedottaja sanoi.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana on jo ollut yhteydessä kiistan osapuoliin. Jo aiemmin Itävalta, Saksa, Ranska ja Italia vetosivat tilanteen ratkaisemiseksi.

EU:lla ei omaa energiapolitiikkaa

Itävalta paheksuu Venäjän päätöstä yksipuolisesti katkaista kaasutoimitukset. Ulkoministeri Ursula Plassnikin mukaan tällaiset toimet eivät kuulu eurooppalaiseen energiayhteistyöhön. Venäjä vakuutti puolestaan toimitusten palaavan normaaleiksi.

EU:n yhtenäistä suhtautumista kiistaan on hankaloittanut se, että unionilla ei ole omaa energiapolitiikkaa. Kukin jäsenmaa vastaa siten itse omista energiavaroistaan. Venäjän ja Ukrainan köydenvedon odotetaankin osaltaan kasvattavan painetta luoda EU:n yhteistä kaasupolitiikkaa.

Erityisen riippuvaisia Venäjän kaasuvaroista ovat Itä-Euroopan jäsenmaat. Jotkin maat, kuten Belgia ja Tanska, eivät sen sijaan tuo lainkaan kaasua Venäjältä.

EU:n kaasuasiantuntijat keskustelevat kiistasta erityiskokouksessa Brysselissä huomenna.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat