Mainos

Kaasu vähentäisi Pohjolan ilmapäästöjä

Pohjoismainen maakaasuverkosto voi yhdessä energiaa säästävien toimien kanssa auttaa Pohjoismaita täyttämään vuoden 2010 ympäristötavoitteensa. Näin todetaan Pohjoismaiden ministerineuvoston teettämässä ympäristötutkimuksessa, joka esiteltiin maanantaina.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen maakaasuverkon ympäristövaikutus olisi hyvä, mutta se ei riitä yksinään takaamaan ympäristötavoitteiden saavuttamista. Lisäksi tarvitaan täydentäviä toimenpiteitä sekä energiankulutuksen vähentämistä suunnitellusta kulutustasosta. Myös biopolttoaineiden käyttöä on lisättävä.

Jos maakaasun käyttöä lisätään hiilen, öljyn ja turpeen kustannuksella, hiilidioksidi- ja rikkipäästöt vähenevät. Toisaalta kuitenkin metaani- ja typpikaasujen päästöt lisääntyvät.

Ympäristötutkimuksessa on keskitytty hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen ja siinä sivuutetaan esimerkiksi Kiotossa vastikään tehdyt päätökset. Selvityksessä ei ole myöskään tarkasteltu erilaisten energiavaihtoehtojen taloudellisia seurauksia.

Ministerineuvoston selvitys edistänee kuitenkin maakaasuverkon rakentamista. Ruotsissa ja Suomessa sama vaikutus oli jo Venäjän presidentin Boris Jeltsinin vierailulla Tukholmassa, sillä Jeltsin kiirehti venäläisen kaasun myymistä Ruotsiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.