Kaasu vähentäisi Pohjolan ilmapäästöjä

Pohjoismainen maakaasuverkosto voi yhdessä energiaa säästävien toimien kanssa auttaa Pohjoismaita täyttämään vuoden 2010 ympäristötavoitteensa. Näin todetaan Pohjoismaiden ministerineuvoston teettämässä ympäristötutkimuksessa, joka esiteltiin maanantaina.

Tutkimuksen mukaan pohjoismaisen maakaasuverkon ympäristövaikutus olisi hyvä, mutta se ei riitä yksinään takaamaan ympäristötavoitteiden saavuttamista. Lisäksi tarvitaan täydentäviä toimenpiteitä sekä energiankulutuksen vähentämistä suunnitellusta kulutustasosta. Myös biopolttoaineiden käyttöä on lisättävä.

Jos maakaasun käyttöä lisätään hiilen, öljyn ja turpeen kustannuksella, hiilidioksidi- ja rikkipäästöt vähenevät. Toisaalta kuitenkin metaani- ja typpikaasujen päästöt lisääntyvät.

Ympäristötutkimuksessa on keskitytty hiilidioksidipäästöjen pienentämiseen ja siinä sivuutetaan esimerkiksi Kiotossa vastikään tehdyt päätökset. Selvityksessä ei ole myöskään tarkasteltu erilaisten energiavaihtoehtojen taloudellisia seurauksia.

Ministerineuvoston selvitys edistänee kuitenkin maakaasuverkon rakentamista. Ruotsissa ja Suomessa sama vaikutus oli jo Venäjän presidentin Boris Jeltsinin vierailulla Tukholmassa, sillä Jeltsin kiirehti venäläisen kaasun myymistä Ruotsiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat