Mainos

Käärmeet heräilleet erikoisen aikaisin – "moni kyy hukkunut onkaloonsa"

Lukijat ovat lähettäneet MTV Uutisille kuvia, joissa näkyy talvihorroksesta nousseita käärmeitä. Osa kuvista on otettu maaliskuun puolella.

Käärmeasiantuntija ja luontokuvaaja Urpo Koponen vahvistaa, että tänä vuonna kyyt ovat olleet liikkeellä normaalia aiemmin. Vuosi on ollut Koposellekin erikoinen.

– Tämä on ollut ensimmäinen kevät, kun koiraskäärmeet ovat tulleet esille jo maaliskuun toisella viikolla, siinä alkuviikosta. Tämä johtuu erikoisen lauhasta talvesta. Tosin heti viikonloppuna sää kylmeni ja käärmeet menivät takaisin. Tässä on sen jälkeen näkynyt vaan yksinäisiä, arkoja tiedustelijoita, jotka kurkkivat koloistaan eivätkä lähde vielä tänne tuuliseen maailmaan, 50 vuotta käärmeitä seurannut Koponen sanoo.

Normaalisti käärmeet lähtevät liikkeelle maalis-huhtikuun vaihteessa eli vasta näihin aikoihin.

Aikainen liikkeellelähtö saattaa vaikuttaa tänä vuonna muun muassa pariutumiseen.

– Koiraat hautovat liikkeellelähtönsä jälkeen kolmisen viikkoa auringon avulla siittiöitään, jotta ne ovat parittelussa sukukypsiä. Jos nyt naaraatkin tulevat pesistään ennen aikojaan, koiraiden sukusolujen kypsyttely aurinkokylvyissä ei ole onnistunut ja tuloksena voi olla tuhkatapauksia, eli koiraat eivät onnistu hedelmöittämään naaraita, Koponen pelkää.

Koposen seuraamalla yhdyskunnalla kävi juuri näin sellaisena vuotena, kun koiraat lähtivät liikkeelle jo 18. maaliskuuta. Nyt käärmeitä on Koposen seuraamilla kymmenillä havaintopaikoilla näkynyt jo 11. maaliskuuta alkaen.

– Ei tosin yksi tai kaksi poikkeusvuotta vielä kyiden lukumäärään vaikuta, niillä on niin monta vaaranpaikkaa ennen kuin ne ovat aikuisia, Koponen lisää.

Moni kyy hukkunut talvionkaloonsa

Koponen ennustelee tästä vuodesta keskivertoa huonompaa vuotta käärmeille. Lauha talvi on voinut tappaa monta kyytä talvipesäänsä.

– Käärmeet talvehtivat onkaloissaan isoina palloina. Sinne saattaa lorista sulavettä, kun lämpötila on nollassa tai plussalla. Ne, jotka ovat pallon alimmaisena, saattavat tässä tapauksessa

menehtyä hukkumalla. Voi olla, että 50 käärmeen pallosta 10 käärmettä on hukkunut horroksen aikana. 

Kyy voi elää jopa 20 vuotiaaksi, mutta Koposen mukaan luonnossa on enää erittäin harvoin yli 10-vuotiaita yksilöitä. Pedot, ihmiset mutta myös suolistoloiset verottavat kantaa.

– Suolistoloiset riuduttavat käärmeitä hengiltään ennen aikojaan. On vaikea sanoa, mistä loiset tulevat. Ravinnon kautta niiden täytyy tulla, mutta asiaa on tutkittu todella vähän. Suomessa ja Ruotsissa näitä tapauksia on kuitenkin jo jonkin verran.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.