Mainos

Kaarle XVI:n lausunnoista kiistaa

Ruotsin pääministeri Göran Persson kumoaa sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteerin esittämän arvostelun kuningasta kohtaan. Puoluesihteerin mukaan kuningas Kaarle XVI Kustaa on ylittänyt roolinsa rajat lausumalla näkemyksiään politiikasta.

Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puoluesihteeri Marita Ulvskogin mukaan kuningas Kaarle XVI Kustaa on ylittänyt roolinsa rajat lausumalla näkemyksiä politiikasta. Ulvskog puhui aiheesta tänään Ruotsin radiolle.

Kuningas puhui maanantaina julkaistussa Dagens Nyheter -lehden haastattelussa tavalla, jota on tulkittu arvosteluksi hallituksen hitaasta reagoinnista Aasian katastrofiin.

-Ruotsissa on usein niin, että kukaan ei uskalla ottaa vastuuta. Pelätään käynnistää asioita, se voi merkitä kustannuksia, ja sitten joutuu myöhemmin vastuuseen, kuningas pohdiskeli Dagens Nyheterille.

Ulvskogin mielestä kuningas rikkoi niin sanottua Torekov-kompromissia eli vuonna 1971 tehtyä sopimusta, jonka mukaan kuninkaan tehtävä on vain edustaa eikä antaa poliittisia lausuntoja.

-Minusta hovi on tässä astunut rajan yli, Ulvskog sanoi radiolle. Ulvskogin mielestä hovi on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana käyttänyt kuninkaan asemaa mielipiteenmuodostajana saavuttaakseen suurempaa vaikutusvaltaa. Kuninkaan Dagens Nyheterille antamaa lausuntoa hän piti lähtölaukauksena arvostelulle, jota oppositiopuolueet ovat viime päivinä esittäneet hallitusta kohtaan.

Persson ei tukenut

Ulvskog ei saanut suurta vastakaikua lausunnolleen. Edes Ruotsin demarihallituksen pääministerin Göran Perssonin mielestä kuninkaan arvosteluun ei ole syytä.

-Minulla ei ole mitään syytä arvostella kuningasta hänen antamastaan haastattelusta, etenkään kun hovi on itse selventänyt, mitä sillä tarkoitettiin, Persson sanoi uutistoimisto TT:lle.

Hovin päällikkö, valtakunnanmarsalkka Ingemar Eliasson on tarkentanut kuninkaan lausuntoa sanomalla, ettei se ei liittynyt politiikkaan, vaan tarkoitti yleistä asennetta Ruotsissa. Perssonin mielestä porvarilliset tiedotusvälineet ovat käyttäneet haastattelua hallitusta vastaan liittämällä siihen poliittista sisältöä, TT kertoo.

-Ei ole syytä ylipäätään harkita keskustelun aloittamista kompromissista, jolla hallitusmuoto lepää, Persson linjasi TT:lle.

Myös oppositiopuolueet suhtautuu Ulvskogin näkemyksiin kielteisesti. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Göran Hägglund arvelee, että Ulvskog yrittää siirtää keskustelua pois hallituksen vastuusta.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.01.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.