Kaarle Kustaalta pimitettiin isän kuolema: ”Se ei tehnyt hyvää meille lapsille”

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa nousi valtaistuimelle vain 27-vuotiaana. Kaarle Kustaa kruunattiin kuninkaaksi, kun hänen isoisänsä Kustaa VI Adolf menehtyi vuonna 1973.

Kruunu olisi kuulunut Kaarle Kustaan isälle, Kustaa Adolfille. Isä menehtyi traagisessa lento-onnettomuudessa, kun Kaarle Kustaa oli alle vuoden ikäinen.

Kaarle Kustaan sisko Birgitta kertoo Expressenin erikoisartikkelissa, että Kaarle Kustaata suojeltiin isän kuolemalta vuosien ajan. Kuolema oli perheessä tabu, josta ei keskusteltu.

– Saimme tietää, että hän on menehtynyt. Sen jälkeen asiasta ei puhuttu. Kaarle Kustaa ei saanut tietää asiasta, ennen kuin hän oli 7-vuotias.

– Se oli äitimme (prinsessa Sibylla) tapa selvittää tilanne, tapa, jolla hän kykeni jatkamaan elämäänsä. Se ei tietenkään ollut hyväksi meille lapsille. Olisi ollut huomattavasti helpompaa, jos olisimme saaneet puhua isän kuolemasta, Birgitta muistelee.

Myös prinsessa Christina muistaa isän kuoleman olleen keskustelujen ulkopuolella.

– Kukaan ei puhunut halaistua sanaa isän kuolemasta. Minulla kesti viisi tai kuusi vuotta edes ymmärtää, ettei minulla ole isää. En kuitenkaan tunne katkeruutta äitiä kohtaan, ennemminkin ymmärrän häntä.

Kaarle Kustaa ei koskaan oppinut tuntemaan isäänsä. Hän puhui asiasta ensimmäistä kertaa julkisuudessa vuonna 2004 koko maailmaa vavisuttaneen tsunamin jälkeen.

– Monet lapset ovat menettäneet joko toisen tai molemmat vanhempansa. Luulen, että tiedän, mitä he haluavat sanoa. Olen itse ollut samanlainen lapsi. Minun isäni menehtyi lento-onnettomuudessa, kun olin hyvin pieni. Tiedän, millaista on kasvaa ilman isää.

– Minun sukupolvelleni on ominaista piilottaa tunteensa. Haluan sanoa teille: Uskaltakaa näyttää lämpöä, välittämistä ja tunteita. Antakaa muiden uskaltaa auttaa, kuningas kannusti tuolloin.

Tsunamin jälkeinen puhe oli harvinaisen avoin ja se muistetaan yhä. Kaarle Kustaan esikoinen, prinsessa Victoria, viittasi puheeseen omassa puheessaan, jonka piti kuninkaan 70-vuotissyntymäpäivillä viime keväänä. 

– Puheessasi totesit, että tiedät, millaista on elää ilman isää. Nyt on minun vuoroni sanoa, että minä tiedän, millaista on elää, kun isä on läsnä. Isä, joka on esikuva ja ylpeä lapsestaan. Kanssasi tunnen oloni rennoksi ja turvalliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat