Kääriäisen lääkkeet Suomen nousuun: Kukkoilu ja lusmuilu kuriin

Pitkän linjan keskustapoliitikolta Seppo Kääriäiseltä on ilmestynyt tänään kirja Meikäläisen mukaan. Kirjassa Kääriäinen kertoo näkemyksensä Suomen nykytilasta ja siihen johtaneista kehityskaarista.

Meikäläisen mukaan -kirjassa Kääriäinen kertoo myös omat lääkkeensä, millä Suomen talous nostetaan jaloilleen.

Kääriäinen näkee suurimpana ongelmana luottamuksen puutteen, joka ilmenee niin yksilön ja yhteiskunnan suhteissa kuin kuntien ja maakuntien suhteessa valtioon sekä pienyritysten tunnelmissa.

– Kielteisyyden ja pessimismin kierre on kyettävä korvaamaan luottamusta herättävällä yhteistyöllä, sitovilla päätöksillä ja ennen muuta työllisyyskäänteellä, Kääriäinen visioi.

Kaikki lähtee Kääriäisen mukaan yksittäisen kansalaisen ja yhteiskunnan välisestä suhteesta.

– Kun suomalainen täyttää yhteiskunnalliset velvollisuutensa, tekee työtä ahkerasti, yrittää parhaansa ja vastaa perheestään ja läheisistään, valtiovallan ja kuntien on tuettava, rohkaistava ja palkittava tämä asenne ja toiminta. Siten kehkeytyy molemminpuolinen luottamus, hän kirjoittaa.

Tässä luottamuksen ilmapiirissä siedetään Kääriäisen mielestä myös välttämättömät ikävät päätökset. Kääriäinen kuitenkin korostaa, että maksumiesten valinnassa on oltava tarkkana.

– Jos puolestaan lusmuilu tai kukkoilu kannattavat ja sen näkee sokea Reettakin, luottamuksen moraalinen pohja putoaa.

Lusmuilulla Kääriäinen tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan turvajärjestelmien ja porsaanreikien väärinkäyttämistä, kukkoilulla kohtuuttomia ja perusteettomia palkitsemisjärjestelmiä.

– Nehän koskevat käytännössä vain ja nimenomaan suuripalkkaisia johtajia. Yhteiskunnan huipulla kellistelevä eliitti palkitsee vertaisiaan etuuksilla, jotka ovat moninkertaisia työntekijöiden palkkoihin verrattuna. Se ei kestä minkäänlaista oikeudenmukaisuuskritiikkiä. Eihän eri töiden tekemisen arvoilla voi olla kymmen- tai satakertaisia eroja, Kääriäinen kummastelee.

Kääriäinen kaipaa myös työllistämisvastuun kantaville pienyrityksille yhteiskunnan tukea vähintään byrokratiaa purkamalla.

– Yrittäminen on vapautettava toteuttamaan ydintehtäväänsä: itse yrittämistä ja sen myötä työllistämistä. Byrokratian purkaminen tai ainakin keventäminen merkitsee käytännössä taloudellista tukea yrittäjille, jotka voivat siten keskittyä kannattavaan liiketoimintaan paperisodan sijasta, Kääriäinen vaatii Meikäläisen mukaan -kirjassaan.

Lue myös:

    Uusimmat