Mainos

Kääriäinen: Nato palaa muskelipykälän äärelle

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) arvelee, että tänään alkavassa Naton huippukokouksessa tullaan pääasiassa puhumaan Naton puolustuksesta.

– Pääasia tulee olemaan niin, että siellä palataan Naton perimmäisen pykälän, pykälän viisi, muskelipykälän, äärelle. Kokouksessa varmasti tarkastellaan, miten jäsenmaat itse hoitavat omaa puolustustaan nykyistä paremmin ja miten maat toimivat keskinäisesti silloin, jos jonkin jäsenmaan kimppuun hyökätään. Uskon, että tämä on se pääasia, mitä Walesissa pohditaan.

Suomen ja Ruotsin odotetaan tänään allekirjoittavan Naton kanssa niin sanotun isäntämaasopimuksen Walesissa Naton huippukokokouksessa. 

Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan mukaan isäntämaatuki on yleinen kansainvälinen käsite, jota sovelletaan tilanteissa, joissa maa ottaa vastaan ulkopuolista apua tai voimavaroja maaperälleen. Kääriäinen painottaa, että sopimuksen jälkeenkin Suomi itse päättää kuka tulee Suomeen ja kuka ei.

– Päätöksen tekee aina itsenäisesti Suomi. Tämä ei anna mitään automaattisesti mitään oikeutta tulla Suomeen ai tuoda joukkoja Suomeen. Kauttakulkusopimuksesta ei ole kysymys. Suomi aina päättää suvereenisti, mitä joukkoja tänne tulee, mihin asiaan ja mihin tarkoitukseen. Sanon tällä tavalla, että tämä on kuitenkin tekninen pöytäkirja, joka helpottaa avun pyytämistä ja vastaanottamista.

Yhdysvallat kertoi eilen lähettävänsä Länsi-Ukrainaan 200 miestä. Tämä on Kääriäisen mukaan normaalia rauhankumppanitoimintaa. Hän muistuttaakin, että myös Suomi on ollut Naton rauhankumppani parikymmentä vuotta.

– Ukraina kuten Suomikin on Naton rauhankumppaneita. Siihen kuuluu myös harjoitustoiminta ja järjestelmien yhteen sovittelu.

"Suomea ei uhkaa mikään"

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen (kesk.) muistuttaa, että vaikka Ukrainassa on sota, niin Suomea ei uhkaa mikään.

– Asiaa pitää katsoa realistisesti ja olla samalla maltillinen. Kriittisissä paikoissa lyödään helposti yli, myös uutisoinnissa. Helposti syntyy paniikkia ja pelkoa ja sellaiseen Suomessa ei ole mitään syytä.

Kääriäinen vieraili tänään MTV:n Huomenta Suomessa. Kääriäisen mukaan Suomi on hoitanut omat asiansa hyvin, myös puolustuksen osalta.

– Toisekseen Suomellahan näyttää olevan myös rakentavaa roolia kriisissä. Viittaan presidentti Sauli Niinistön toimintaan tämän kriisin ja sotatilanteen ratkaisemiseksi. Suomi näin toimiessaan turvaa myös omaa turvallisuuttaan.  Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.