Mainos

Kääriäinen: Kriisinhallintalakia kiirehdittävä

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen muistuttaa, että nopean toiminnan joukkoihin palvelussuhteet määritellään lailla.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen kiirehtii lakia osallistumisesta sotilaalliseen kriisinhallintaan.

- Olipa käynnissä presidentinvaalit tai ei, laki pitää saada mahdollisimman nopeasti valmiiksi, painottaa ministeri Kääriäinen. Tämä johtuu puolustusministerin mukaan siitä, että toimintaan rekrytoitavan henkilöstön palvelussuhde-ehdot määritellään lain kautta.

- Jos lakia ei ole, meillä ei ole edellytyksiä saada taisteluosastoihin parhainta mahdollista väkeä. Kyse on myös Suomen kansainvälisestä maineesta ja uskottavuudesta, korostaa Kääriäinen. Hän puhui 176. maanpuolustuskurssin avajaisissa tänään Helsingissä.

Suomessa on jo aloitettu kansalliset valmistelut osallistumisesta vuoden 2007 ensimmäisen puoliskon ajan Euroopan unionin taisteluosastoihin yhdessä Saksan ja Hollannin kanssa. Jo vuotta myöhemmin Suomi päivystää yhdessä Ruotsin, Norjan ja Viron kanssa.

Ministeri Kääriäinen toteaa, että kyseessä on paitsi uusi ja nykyaikainen kriisinhallintaväline, myös luonteva jatkumo 50 vuotta menestyksellisesti jatkuneelle osallistumisellemme rauhanturvaamis- ja kriisinhallintaan eri puolilla maailmaa.

Rekrytointi alkoi joulukuussa

Sekä puolustusvoimien palkatun henkilökunnan että reserviläisten rekrytointi EU:n nopean toiminnan taistelujoukkoon alkoi viime vuoden lopulla. Puolustusministeriössä uskottiin silloin, että laki osallistumisesta sotilaalliseen kriisinhallintaan etenee niin, että palvelusitoumukset päästään koulutusta ajatellen tekemään riittävän ajoissa.

Hakeutumis- ja valintaprosessi piti toteuttaa nopeassa aikataulussa. Haun piti päättyä 27. tammikuuta eli ensi perjantaina. Kun lain eteneminen viivästyi puolustushallinnossa päätettiin sen takaraja siirtää 10. helmikuulle. Siihen saakka reserviläisiä nopean toiminnan joukkoja haettiin netissä.

Puolustusministeriön henkilöstöpäällikön Pasi Lankisen mukaan reserviläisiä on hakenut tehtäviin aivan normaalisti. Eilen Porin prikaati haki vapaaehtoisia reserviläisiä Saksa-Hollanti-Suomi-taisteluosaston eri tehtäviin myös lehti-ilmoituksin Satakunnan Kansassa, Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa. HS:ssä julkaistussa ilmoituksessa Porin prikaati ilmoitti hakuajan väärin.

Reserviläisiä ja palkattua henkilöstöä

Suomalainen henkilöstö valitaan EU:n nopean toiminnan joukkoihin pääosin samoilla kriteereillä kuin rauhanturvaajat. Valintakriteerejä ovat muiden muassa sopivuus tehtävään, kielitaito sekä kovat kuntovaatimukset. Valituille hakijoille järjestetään valintakoe maaliskuussa.

Ensimmäisenä päivystysvuorossa on Saksa-Hollanti-Suomi-taisteluosasto, jonka koulutus aloitetaan loppukeväällä. Suomen osaston noin 160:stä sotilaasta noin 40 prosenttia on puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa ja loput reserviläisiä.

Mahdollisessa kriisinhallintaoperaatiossa joukon palkkaus ja muut ehdot määräytyvät sillä hetkellä voimassa olevan kriisinhallintalain ja -asetuksen mukaisesti.

Päällystöliitto on suositellut, että sen jäsenet odottelevat rauhassa kriisinhallintatehtävissä palvelussuhteiden ehtojen selkeytymistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.