Kääriäinen: Khiam-selvitys ei vaikuta Libanoniin lähtöön

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mukaan Khiamin iskua koskeva selvitys ei vaikuta ratkaisuun osallistua YK:n rauhanturvaoperaatioon Libanonissa.

Suomi on jo tehnyt päätöksen osallistua YK:n rauhanturvaoperaatioon Libanonissa, eikä Khiamin iskua koskeva selvitys vaikuta tähän ratkaisuun, sanoo puolustusministeri Seppo Kääriäinen Kääriäinen sanoi Yleisradion Lauantaiseurassa, että Israelin ilmaisku YK:n tarkkailupisteeseen otettiin huomioon jo silloin kun päätös tehtiin.

Kääriäinen ei ryhtynyt arvioimaan Israelin Khiam-selvitystä tai sitä, oliko kyseessä virhe vai tahallinen teko, ja onko Israelin antama selvitys uskottava. Ensin pitää hänen mukaansa saada YK:n selvitys ja suomalainen analyysi kaikesta tiedosta, eikä antautua tunnekuohuihin.

- Vaikka tapaus kuohuttaa mieliä ja se on traaginen asia, niin siitä huolimatta kannattaa nyt maltti pitää päässä kunnes saadaan kaikki tarpeellinen tieto käyttöön, Kääriäinen rauhoitteli.

Kääriäinen sanoi, että YK:n selvitystä odotetaan mahdollisesti jo ensi viikolla. Suomen oman selvityksen valmistumiseen ei mene pitkään sen jälkeen.

Suomi on lähettämässä Libanonin operaatioon noin 200 rauhanturvaajan pioneerikomppanian yhdessä Irlannin kanssa muodostettavaan joukkoon.

Afganistanin tilanteesta Kääriäinen sanoi, että maassa on merkkejä huolestuttavasta kehityksestä. Pohjoisella alueella, missä suomalaiset rauhanturvaajat toimivat, on aiemmin ollut rauhallista.

- Sinne on nyt alkanut ilmaantua itsemurhaiskuja ja tienvarsipommeja. Ne ovat uusia ilmiöitä. Niitä kannattaa nyt seurata ja olla tarkkana ja jossakin määrin huolissaan, sanoi äskettäin Afganistanissa vieraillut Kääriäinen.

Lähiaikoina tulee tehtäväksi myös arvio Suomen jatkosta Afganistanissa. Kääriäisen mukaan hallitus ja presidentti tukeutuvat arviossa pitkälti paikalla olevien rauhanturvaajien näkemyksiin.

Selvitys ei tyydytä Vile'niä

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Jari Vilén piti sitä vastoin selvänä, että Khiamin tapaus jää rasittamaan Suomen ja Israelin suhteita, kunnes siihen saadaan uskottava ja yleisesti hyväksyttävä selvitys.

Selitys karttavirheestä ei Vilénin mielestä vaikuta uskottavalta.

- Jos jo vuodesta 1972 lähtien samalla paikalla sijainnutta YK:n asemaa ei löydy israelilaisten sotilaskartasta, niin mitä muuta heidän kartoistaan sitten puuttuukaan? Toinen vääjäämätön ajatus niin tapahtuneesta kuin siitä annetusta selvityksestä on, että Israel on suhtautunut YK:n tarkkailijoihin ja heidän turvallisuuteensa äärimmäisen epäkunnioittavasti ja välinpitämättömästi, Vile'n kirjoittaa nettipäiväkirjassaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat