Mainos

Kääriäinen kannattaa jalkaväkimiinojen säilyttämistä

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen mielestä Suomen ei tulisi luopua jalkaväkimiinoista. Hänen mukaansa asiaa selvittäneen työryhmän vielä julkistamaton raportti osoittaa, että korvaavaan asejärjestelmään ei lähivuosina ole rahaa.

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Miinat tappavat ja haavoittavat yhä vuosittain tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Vuonna 1997 allekirjoitettiin henkilömiinat kieltävä sopimus, johon on liittynyt jo lähes 150 valtiota. EU-maista vain Suomi loistaa poissaolollaan.

- Voimassa oleva päätös on se, että Suomi tekisi päätöksen 2006 liittyä Ottawan sopimukseen eli hävittää miinat vuoteen 2010 mennessä. Kuitenkin siten, että puolustuksen uskottavuus ei kärsisi ja nyt on kysymys siitä voidaanko tämä toteuttaa, sanoo puolustusministeri Seppo Kääriäinen.

Kääriäisen mielestä jalkaväkimiinat tulisi säilyttää kaiken varalta.

- Minä kerroin, että olen kallellaan siihen, että jalkaväkimiinat kannattaisi säilyttää varastossa. Sehän on niin, että niistä ei haavoitu kukaan ja jos haavoittuu niin silloin eletään jo kriisioloja ja se haavoittuja on Suomeen tunkeutuva tai tunkeutumista yrittävä vihollinen, hän perustelee.

Miinoista luopumista selvittävä työryhmä esitteli puolustusministerille vastikään kustannusarvion, johon Kääriäisen mukaan ei ole mitään mahdollisuuksia vastata.

- Asejärjestelmiä on olemassa. Ne ovat helposti korvattavissa, mutta ne ovat hintavia eli siis hyvin kalliita ratkaisuja. Näillä näkymin puolustusbudjetin raamit lähivuosien ajalta eivät anna mitään mahdollisuuksia sen kaltaiseen korvaamiseen, ennustaa Kääriäinen.

Hallitus ottaa kantaa miinakysymykseen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa syksyllä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.