Mainos

Kääriäinen: Jalkaväkimiinoista ei luovuta ilman lisärahoitusta

Jalkaväkimiinojen korvaaminen muilla asejärjestelmillä maksaisi Suomelle satoja miljoonia euroja. Puolustusministerin mielestä miinoista ei voida luopua ilman lisärahoitusta.

Alunperin Suomen tavoitteena oli liittyä tietyt miinat kieltävään Ottawan sopimukseen jo parin vuoden päästä, mutta nyt asiaa joudutaan harkitsemaan uudelleen.

Parhaillaan valmisteltavassa puolustusselonteossa, Suomi joutuu ottamaan kantaa myös tietyt miinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Sopimus kieltäisi kaksi miinatyyppiä, jotka ovat halpoja ja tehokkaita aseita laajamittaisen hyökkäyksen torjunnassa.

Miinoista luopumista tutkinut työryhmä jätti tänään väliraporttinsa. Sen mukaan miinat voitaisiin ainakin osittain korvata, mutta lisärahaa uusiin asejärjestelmiin tarvittaisiin parista sadasta jopa 600 miljoonaan euroon. Ilman lisärahaa puolustuskyky heikkenisi, jos miinoista luovutaan.

- Niistä voidaan luopua vain sillä ehdolla, että niistä luopumisen vaikutus on korvattu jollakin järkevällä, uskottavalla ja raameihin mahtuvalla tavalla, sanoo puolustusministeri Seppo Kääriäinen.
Kääriäinen ei ole ministerinä valmis hyväksymään ratkaisua, jossa miinoista luovutaan, mutta armeija ei saa lisärahaa.

- On mahdoton hyväksyä sellaista ratkaisua, että ruvettaisiin tinkimään kansallisesta puolustuksesta ja sen uskottavuudesta, Kääriäinen linjaa.

Uusia miinoja Suomi ei enää valmista. Varastoissa olevilla miinoilla on käyttöikää enimmillään parikymmentä vuotta. Päätöstä niiden kohtalosta, ei enää aiota siirtää.

- Tässä selonteossa otetaan niin sanottu lopullinen kanta, sanoo Kääriäinen.

Sotilaallisesti ja taloudellisesti, miinoista kertaheitolla luopumisessa ei väliraportin mukaan näyttäisi olevan mitään järkeä. Poliittisesti päätös on hankalampi, sillä suurin osa muista maista on miinoistaan luopunut. Muun muassa Venäjä, USA ja Kiina kuitenkaan eivät.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.