Mainos

Kääriäinen ei yllättynyt Lehtomäen ratkaisusta

Seppo Kääriäinen ja Paula Lehtomäki eduskunnan täysistunnossa 9. huhtikuuta 2008. Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen ei ole yllättynyt varapuheenjohtaja Paula Lehtomäen päätöksestä jättäytyä keskustan puheenjohtajakisan ulkopuolelle.

- Ei se ollut suuri yllätys, etenkin kun hän kertoi perustelut ratkaisuunsa. Kun omassa elämässään puntaroi perhettään, kotia ja pieniä lapsia, niin silloin tällainen arvovalinta on ainoa oikea ratkaisu, toteaa Kääriäinen MTV:n uutisille.

Lehtomäki ei ole ainoa korkean tason poliitikko, joka nostaa perhearvot poliittisen uran edelle. Samaan päätökseen ovat aikaisemmin päätyneet muun muassa liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ja entinen opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.)

Kääriäinen katsoo, että tämä kertoo poliittisten päättäjien arvomaailman terveestä pohjasta.

- Politiikka ei ole elämän tärkein asia yksilötasolla. Erityisesti naispoliitikot, joilla on pieniä lapsia, tämä näkökulma korostuu. Minä pidän sitä terveenä suhtautumisena myös yhteisiin asioihin.

"Ei yhden tai kahden ehdokkaan kisa"

Toistaiseksi kukaan keskustasta ei ole virallisesti ilmoittautunut puolueen puheenjohtajakisaan. Kääriäinen ei pidä tilannetta kuitenkaan huolestuttavana. Hän arvelee, että ehdokkaita ilmaantuu lähiviikkojen aikana sen verran, että keskustassa saadaan käyntiin kunnon puheenjohtajakamppailu.

- Uskon, että ilmoittautumisia puheenjohtajakisaan tulee myös Lehtomäen ikäluokasta tämän pitkän kieltäytymissarjan jälkeen, Kääriäinen sanoo.

Hän toivoo, että kisaan ilmoittautuisi runsaasti ehdokasnimiä.

-Eihän tämä voi olla eikä saa olla yhden tai kahden ehdokkaan kisa. Toivon, että nuoremmasta polvesta ehdolle asettuisi ainakin kaksi tai kolme nimeä. Sehän on selvää, että varttuneessa polvessa on kovaa halua lähteä kilpailuun mukaan.

"Ehdokkaalta vaaditaan kokemusta ja karismaa"

Kääriäinen pitää täysin mahdollisena, että pääministeri Matti Vanhanen voisi jatkaa pääministerinä vaalikauden loppuun.

- Minusta se ajatus täytyy pitää elossa. En pidä välttämättömänä sitä, että Vanhasen pitäisi ilman muuta väistyä pääministerin paikalta keskustan uuden puheenjohtajan valinnan myötä. Minusta tässä pitäisi käyttää hyvin viileää harkintaa.

Kääriäinen nostaa keskustan puheenjohtajaehdokkaiden tärkeimmiksi ominaisuuksiksi osaamisen, tiedon ja taidon. Kokemuksen lisäksi ehdokasasettelussa painavat Kääriäisen mukaan myös luonnekysymykset.

- Tarvitaan tietynlaista poliittista luonnetta, eheyttä ja karismaa. Puolueen johtaminen on toimintaa ihmisten kanssa. Silloin "me-ajattelun" täytyy olla selvästi niskan päällä suhteessa "minä-ajatteluun", Kääriäinen pohtii.

- Ensiarvoisimpana tavoitteena ja vaatimuksena pidän joka tapauksessa sitä, että keskustan tulevalla puheenjohtajalla on kyvyt viedä puolue vaalivoittoon huhtikuussa 2011.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.