Mainos

Kaapparit luopuivat rahavaatimuksistaan

Afganistania hallitseva Taleban-liike uhkasi tänään pakottaa kaapatun Indian Airlinesin -lentokoneen lähtemään maasta, ellei kuusi päivää kestänyttä panttivankikriisiä ratkaista nopeasti. Intialaiskoneen kaapparit ovat luopuneet osasta vaatimuksiaan, kuten 1,2 miljardin markan lunnasvaateesta.

Kaapattu kone

Talebanien ulkoministeri Abdul Wakil Muttawakil sanoi lehdistötilaisuudessa, että hän haluaa Intian ja kaappareiden löytävän nopean ratkaisun.
-Vaatimuksemme molemmille puolille on sama: poliittinen ratkaisu aikaa tuhlaamatta. Jos Intian hallitus ei hyväksy vaatimuksia, pyydämme kaappareita poistumaan maasta. Muuten me pakotamme heidät lähtemään, Muttawakil kiteytti.

YK:n korkea virkamies kehui Talebanien toimintaa konekaappauksessa:
-Talebanit ovat toimineet tilanteessa viisaasti. He ovat yhä uudestaan korostaneet, miten tärkeää heille on lentomatkustajien turvallisuus. Uskon, että tämä huoli on aitoa, sanoi YK:n Afganistanin asioiden koordinaattori Erick de Mul. De Mul oli koko viikonlopun Kandaharissa valvomassa humanitaarisen avun toimittamista lentokoneen matkustajille.

Myös Euroopan Unioni tuomitsi tänään puheenjohtajamaansa Suomen välityksellä kaappauksen ja kehotti työskentelemään sen hyväksi, että panttivangit saadaan vapautettua mahdollisimman nopeasti.

Talebaanien vetoomus sai kaapparit joustamaan

Kaapparit luopuivat tänään osasta vaatimuksiaan, mutta pitivät yhä kiinni siitä, että muslimijohtaja Mohammed Masood Azhar ja 35 muuta vankilassa olevaa äärimuslimia on vapautettava. Aiemmin kaapparit esittivät kaksi muutakin vaatimusta, joiden täyttyessä he vapauttaisivat panttivankeinaan pitämänsä yli 150 ihmistä. Intialaisen virkamiehen mukaan kaapparit luopuivat vaatimuksistaan saada 200 miljoonan dollarin (1,2 miljardin markan) lunnaat ja kuolleen äärimuslimiveljensä ruumis takaisin Intiasta.

Raskaasti aseistetut kaappaajat vaativat kuitenkin edelleen muslimipappi Masood Azharin ja 35 muun äärimuslimin vapauttamista. Kaappareiden lukumäärästä ja alkuperästä on yhä epätietoisuutta, mutta heitä uskotaan olevan viisi tai kuusi ja heidän epäillään olevan muslimikiihkoilijoita, jotka haluavat Kashmirin itsenäistymistä tai sen Intian puoleisen osan liittämistä Pakistaniin.

Kaapparit päättivät luopua osasta vaatimuksistaan sen jälkeen, kun Afganistania hallitseva Taleban-liike oli vedonnut heihin, jotta he harkitsisivat uudelleen asettamiaan vaatimuksia. Näin draaman ratkaisua voitaisiin nopeuttaa.
-Neuvotteluissa on tapahtunut hidasta edistystä ja paljon riippuu siitä, minkälaisen kannan Afganistanin hallitus ottaa, sanoi Intian sisäministeri Lal Krishna Advani. Intian ulkoministeri Jaswant Singh on kuitenkin kieltäytynyt sanomasta, onko Intia valmis kompromisseihin panttivankien vapauttamiseksi.

Intian hallitus valmiudessa

Intian hallitus kokoontui tänään kaksi kertaa erityisistuntoon. Tiedotusministeri Pramod Mahajanin mukaan hallituksen jäsenet on määrätty pysyttelemään Delhissä, kunnes draama päättyy.

Intian hallituksen edustajat aloittivat tänään neljännet neuvottelut intialaisen matkustajakoneen kaappaajien kanssa Kandaharin lentokentällä Afganistanissa. Aseistautuneet miehet kaappasivat viime perjantaina Indian Airlines -yhtiön matkustajakoneen, joka oli matkalla Nepalista Intiaan.
(STT-AFP-Reuters)
Lisätietoa kaapatusta koneesta Indian Airlinesin sivuilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.