Mainos

Kaappareiden vapauttama matkustaja palasi koneeseen

Neuvottelut intialaisen matkustajakoneen kaapparien ja Intian viranomaisten kesken ovat edistyneet lupaavasti, kertoi Afganistanin ulkoministeri Abdul Wakil Muttawakil tänään. Lähempiä tietoja neuvotteluista ei Muttawakil kuitenkaan voinut sanojensa mukaan antaa. Kaapparit vapauttivat torstaina yhden vangeistaan puoleksitoista tunniksi.

Vanki, 25-vuotias intialainen mies, palasi kuitenkin takaisin koneeseen käytyään sairaalassa. Kaappaajat olivat asettaneet sairaalassakäynnin ehdoksi, että mies palaa koneeseen. Intialaisen matkustajakoneen kaappaus jatkuu jo seitsemättä päivää Kandaharissa Etelä-Afganistanissa. Intian hallituksen neuvottelijat käyvät suoria neuvotteluja kaappareiden kanssa. Intialaiset neuvottelijat sen enempää kuin Intian hallituksenkaan edustajat eivät ole antaneet tietoja neuvottelujen kulusta.

Talebanin aseistetut sotilaat piirittivät kaapatun koneen aiemmin tänään. Viranomaisten mukaan tilanteessa ei ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Taleban-liikkeen ulkoministeri on kuitenkin antanut ymmärtää, että Afganistanin kärsivällisyys on loppumassa. Samaan aikaan venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi diplomaattilähteisiin viitaten, että Intia saattaisi olla valmis vapauttamaan joitakin vankiloissa olevia kashmirilaisia sissejä, jotta kaappaus saataisiin loppumaan. Intian hallitus kiisti kuitenkin tiedon tuoreeltaan.

Kaappauspaikalta saatujen tietojen mukaan intialaiset neuvottelijat ja kaapparit kävisivät kädenvääntöä siitä, kuinka monta sissiä voitaisiin vapauttaa. Indian Airlines -yhtiön konekaappaus on jatkunut jo viikon Kandaharissa Afganistanissa. Intialaiset virkamiehet ja kaapparit aloittivat tänä aamuna jälleen uuden kierroksen neuvotteluissaan kaappauksen lopettamiseksi.

Intian edustajien mukaan neuvottelut ovat nyt herkässä vaiheessa, kun kaapparit luopuivat eilen osasta vaatimuksiaan. Kaapparit esittivät aiemmin viikolla vaatimuksinaan muslimipappi Mohammed Masood Azharin ja 35 vankilassa olevan kashmirilaisen sissin vapauttamista, 200 miljoonan dollarin lunnaita ja kuolleen toverinsa ruumiin palauttamista. Kahdesta jälkimmäisestä vaatimuksesta he kuitenkin luopuivat Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen vedottua heihin. Taleban vaati jo eilen pikaista ratkaisua.
-Jos Intian hallitus ei hyväksy kaappaajien vaatimuksia vankien vapauttamisesta, joudumme pyytämään kaappareita poistumaan Afganistanista tai pakottamaan heidät siihen, sanoi ulkoministeri Abdul Wakil Muttawakil.

Koneessa on viisi tai kuusi raskaasti aseistettua kaapparia ja ainakin 154 panttivankia. Kaappaajat ovat aiemmin vapauttaneet 28 panttivankiaan. Kaapparit ovat lisäksi surmanneet yhden panttivangeista. Useista vetoomuksista huolimatta he eivät ole vapauttaneet koneessa vielä olevia naisia ja lapsia. Intialainen muslimijohtaja Syed Ahmed Bukhari vetosi tänään kaappaajiin pyytäen näitä vapauttamaan surmaamansa panttivangin vaimon, joka on yhä koneessa, sekä neljä pikkulasta. Bukharin mukaan kaappaus on "täysin islamilaisuuden vastainen teko".
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.