Mainos

Kaapo Kakko, Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen: TPS tuottaa NHL:ään superjunnuja, mutta omat A-junnut konttaavat – ”Olisi hienoa, jos olisi kakkoskierroksen varauksia”

4:19
Kaapo Kakko kommentoi NHL-varaustaan juhannuksena 2019.

Kaapo Kakko, Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen. Turun Palloseura on tuottanut kuuden viime vuoden aikana kolme NHL:ään ykköskierroksella varattua pelaajaa, mutta samaan aikaan seuran omat A-juniorit ovat pudonneet jopa kauas nuorten SM-liigan pudotuspeleistä.

TPS voitti keväällä 2015 A-nuorten yllättävän Suomen mestaruuden, mutta sitä edelliset kultajuhlat nähtiin vuonna 1998. Vuoteen 2005 asti turkulaiset olivat vielä tuon tuosta mukana finaalipaikkoja ratkottaessa, mutta tuon jälkeen mitaleita on tullut 14 vuoden aikana vain kaksi.

Itse asiassa TPS on jäänyt kolmena edelliskeväänä jopa pudotuspelien ulkopuolelle A-nuorissa. Viime kaudella loppusijoitus oli 10:s ja kahdella sitä edellisellä vasta 13:s.

Silti samaan aikaan Tepsin junioriohjelma on tuottanut kolme kansainvälisesti ikäluokkansa parhaimmistoon kuuluvaa pelaajaa, joista Kaapo Kakko vietiin tuoreimpana New York Rangersiin koko draftin toisena pelaajana. Miten ihmeessä tämä yhtälö on edes mahdollinen?

– Tämähän on ollut vähän hullua, että meillä on tullut tällaisia supertalentteja, jotka lähtevät heti, naurahtaa TPS:n edustusjoukkueen päävalmentaja Kalle Kaskinen.

– Emme ole päässeet nauttimaan siitä, kun Rantanen lähtee, Ristolainen lähtee ja Kakko lähtee – he ovat jo liian hyviä tavallaan. Olisi hienoa, jos olisi sellaisia kakkoskierroksen varauksia, jotka pelaavat meillä kaksi kautta, Kaskinen sanoo puolivitsillä.

Yksittäiset talentit eivät riitä

Yksi ongelma TPS:ssä on ollut myös juniorien vuoto toisiin seuroihin peliajan perässä. Kaskisen mukaan Palloseura tarvitsisi hävikin sijaan imua omaan junioriohjelmaansa muista seuroista.

– Jos miettii A-junnujen menestystä, niin kyllähän se vaatii, ettei sinulla ole (vain) yksittäisiä lahjakkaita pelaajia, koska sellaiset ovat yleensä vähän alaikäisiä.

– Se vaatii vahvan rungon. Sen ison, vahvan massan eteenpäin viemistä pitää pystyä parantamaan – unohtamatta sitä, että pystymme myös huipputalentteja viemään eteenpäin, Kaskinen sanoo.

– Kyllähän meiltäkin on lähtenyt paljon pelaajia pois vähän liian äkkiä, jos ei heti tule pelipaikkaa. Sitten he ovatkin voineet palata takaisin, ja tarina onkin jo vähän rikki.

Mitalitavoite ei välttämätön, mutta kertoo tasosta

Viime kevään Kaapo-manian kuumimmassa vaiheessa MTV Urheilulle puhunut TPS:n A-junioreiden apuvalmentaja Anatoli Bogdanov kertoi, ettei seura edes aseta junioreilleen mitalitavoitteita, mutta siitä huolimatta tulosta on tullut yksittäisten pelaajien puolesta.

Kaskisen mukaan nuorten SM-liigassa menestyminen – kuten myös vielä nuorempien B- ja C-poikien sarjoissa pärjääminen on toki tavoiteltavaa. B-nuorissa edellinen SM-mitali on vuodelta 2015, mutta C:ssä TPS nappasi sentään kaksi pronssia vuosina 2017 ja 2018.

– Eihän se joukkueena menestyminen ole itseisarvo, mutta onhan se selvä, että kyllähän sitä kulttuuria pitää vahvistaa siihen suuntaan, että Tepsi on joka rintamalla SM-mitaleista pelatessa uskottavasti maan TOP4-joukkue, Kaskinen linjaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja