Kaapatut amerikkalaissotilaat sotaoikeuteen

Jugoslavia aikoo asettaa kolme vangiksi otettua amerikkalaista sotilasta sotilastuomioistuimen eteen. Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug kertoi tänään, että oikeudenkäynti vangittuja amerikkalaisia vastaan alkaa huomenna Kosovossa.

Presidentti Bill Clinton sanoi ensi kommentissaan, että Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic on henkilökohtaisesti vastuussa amerikkalaisvankien turvallisuudesta. Clinton sanoi myös Yhdysvaltojen "jatkavan päättäväisesti" sotilastoimia Jugoslaviaa vastaan.

Naton mukaan kolme sotilasta, kaksi alikersanttia ja sotamies, siepattiin Makedoniasta. Jugoslavia taas sanoo, että amerikkalaiset olivat tunkeutuneet Jugoslavian alueelle, missä heidät oli otettu vangeiksi.

Punaisen Ristin halutaan pääsevän vankien luokse

Yhdysvallat sanoi kolmen amerikkalaisen asettamisen sotilastuomioistuimen eteen olevan kansainvälisen oikeuden vastaista. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja James Rubin sanoi myös, että oikeudenkäynnin järjestäminen olisi "naurettavaa".
Amerikkalaissotilaiden sieppauksesta kerrottiin presidentti Bill Clintonille. Valkoinen talo vaati, että kansainvälisen Punaisen Ristin edustaja pääsee tapaamaan amerikkalaisia.

Jugoslavian televisio näytti tänään filmiä kolmesta amerikkalaisesta. Heidän kasvonsa näyttivät runnelluilta, mutta Jugoslavian varapääministeri Vuk Draskovic vakuutti, että heitä ei pahoinpideltäisi.
Draskovicin mukaan he "joutuvat normaalien demokraattisten toimenpiteiden kohteeksi". Draskovicin mukaan amerikkalaiset oli otettu vangeiksi "syvällä Serbian alueella".

"Siepatut laittomasti pidätettyjä"

Yhdysvaltojen puolustusministeri William Cohen sanoi - ennen kuin Tanjug ilmoitti oikeudenkäynnistä - että Yhdysvallat ei säästäisi mitään ponnistuksia yrityksissä vapauttaa siepatut amerikkalaiset.
Cohen sanoi, ettei hänellä ollut täsmällisiä tietoja siitä, missä sieppaus oli tapahtunut. Siepatut ovat Cohenin mukaan "laittomasti pidätettyjä" eivätkä sotavankeja.
Yhdysvaltojen ulkoministeriö sanoi, että siepatut amerikkalaiset eivät kuuluneet taistelujoukkoihin.
(STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat