Mainos

Kaapatusta koneesta vapautettu matkustajia

Eilen kaapatusta afganistanilaiskoneesta on jälleen vapautettu matkustajia.

Konekaappaus

Uutistoimistot kertovat, että Lontoon Stanstedin lentokentällä olevasta koneesta on vapautettu kolme matkustajaa. Poliisi ei ole vahvistanut asiaa. Aiemmin tänään kaappaajat vapauttivat viisi panttivankia. Koneessa on edelleen vajaat 160 matkustajaa. Kaapparit ovat jo aiemmin vapauttaneet 23 panttivankia.

Britannian poliisi on tänään yrittänyt neuvotella koneen kaappaajien kanssa. Heidän uskotaan vaativan afganistanilaisen oppositiojohtajan vapauttamista.

Kaapattu afganistanilainen matkustajakone laskeutui Lontooseen Stanstedin lentokentälle Suomen aikaa kello neljä aamulla. Viranomaisten mukaan kaappaajat eivät ole esittäneet lisävaatimuksia.

Kotimaan lennolta kaapattu kone lensi ensin Afganistanista Uzbekistaniin ja sieltä Kazakstaniin. Moskovassa kone tankattiin ja sinne toimitettiin ruokaa. Ensimmäisen välilaskun aikana Uzbekistanissa kaappaajat vapauttivat 10 matkustajaa.

Myöhemmin koneesta vapautettiin kolme matkustajaa Aktjubinskissa Kazakstanissa. Moskovassa koneesta pääsi ulos 10 miesmatkustajaa. Vapautetut kertoivat, että kaappaajia on kymmenen. Kaappaajien kerrottiin vaativan vuodesta 1997 vangittuna olleen Heratin maakunnan entisen kuvernöörin Ismail Khanin vapauttamista, sanoi Afganistanin uutistoimisto AIP.

Kaapparit ovat aseistautuneet pistooleilla, kranaateilla ja veitsillä. Aikaisemmin oppositiolähteet kertoivat, että yksi kaappareista olisi Gula Ajha -niminen entinen Kandaharin kuvernööri, joka menetti paikkansa Talebanin noustua valtaan 1996. Tietoa ei myöhemmin kuitenkaan vahvistettu.

-Diplomaattilähteistä keräämiemme tietojen mukaan Gula Ajha puhui lennonjohtotornin kanssa koneen radion välityksellä, sanoi opposition tiedottaja Abdullah uutistoimisto AFP:lle.

Afganistanin Taleban-hallinto tuomitsi kaappauksen. -Tämä on inhimillinen murhenäytelmä. Kaapparit ovat sekä Afganistanin kansan että kaiken humanitaarisen vihollisia, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Faiz Ahmad Faiz Kabulissa.

Koneen luultiin ensin pudonneen

Kone katosi kotimaanlennolla Afganistanissa. Koneen määränpää oli pohjoisessa sijaitseva Mazar-i-Sharifin kaupunki. Matkustajakoneen oli määrä saapua Mazar-i-Sharifiin 40 minuutissa, mutta koneesta ei useaan tuntiin kuultu mitään. Koneen pelättiin joutuneen onnettomuuteen, ja Talebanin hävittäjät sekä kaksi Punaisen Ristin lentokonetta alkoivat etsiä konetta. Viimein Talebanin edustaja kertoi saaneensa tiedon koneen laskeutumisesta Uzbekistanin pääkaupunkiin Tashkentiin.

Kone nousi jälleen ilmaan Tashkentin lentokentältä, ja Talebanin mukaan se oli matkalla kohti Moskovaa. Kone laskeutui kuitenkin Kazakstaniin. Afganistanilaisen Ariana-lentoyhtiön koneessa oli 178 ihmistä.

Afganistanin opposition edustajan mukaan kaappaajat kuitenkin päästivät Tashkentissa kymmenen ihmistä lähtemään koneesta, heidän joukossaan naisia ja lapsia. Talebania vastaan taisteleva oppositio on kiistänyt, että sillä olisi mitään tekemistä kaappauksen kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto määräsi viime marraskuussa Taleban-liikkeelle pakotteita, koska Taleban ei ole suostunut luovuttamaan terrorismista epäiltyä Osama bin Ladenia. Pakotteet kieltävät maan lentoyhtiötä lentämästä kansainvälisiä lentoja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.