Mainos

Kaapatun koulun lähistöllä räjähdyksiä

Pohjois-Ossetiassa Venäjällä kaapatun koulun lähistöltä on kuultu räjähdyksiä sekä ammuskelua. Räjähdysten syy ei ole tiedossa.

Kaapatun koulun lähistöltä kuului puolen yön maissa kaksi voimakasta räjähdystä. Heti räjähdysten jälkeen armeijan vapaaehtoiset ryhtyivät siirtämään paikalla olevia lehtimiehiä ja perheiden jäseniä pois alueelta. Kaapatun rakennuksen lähettyviltä on kuultu myös ammuskelua. Räjähdysten syy ei ole selvillä.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Etelä-Venäjällä koulun haltuunsa ottaneet kaapparit ovat päästäneet 26 panttivankiaan vapaaksi, kertoi uutistoimisto. Uutistoimiston lainaamien lähteiden mukaan vapautetut olivat naisia ja lapsia. Televisiokuvissa näkyi, kuinka sotilaat kantoivat pikkulapsia sylissään autoihin, joihin autettiin myös naisia.

Itar-Tassin haastatteleman Pohjois-Ossetian edustajan Lev Dzugajevin mukaan lapset olivat "tyydyttävässä kunnossa". Kaappaajat olivat kieltäytyneet neuvotteluissa ottamasta vastaan ruokaa ja vettä panttivangeille.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Ingushian entinen johtaja Ruslan Aushev kävi sieppaajien kanssa vapauttamiseen johtaneita neuvotteluja. Dzugajevin mukaan panttivankijoukon vapautus oli ensimmäinen suuri askel eteenpäin neuvotteluissa. Vangittuna on edelleen tiettävästi kolmisensataa lasta ja aikuista.

Viranomaiset ovat ilmoittaneet, etteivät he ainakaan toistaiseksi harkitse ryhtymistä voimatoimiin panttivankien vapauttamiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan toista päivää etelävenäläisessä koulussa panttivankeina olevien ihmisten turvallisuus on kaikkein tärkeintä.

-Tärkein tehtävämme on pelastaa panttivangeiksi joutuneiden henki ja terveys, hän sanoi maan televisiossa. Putinin mukaan hyökkäys on suunnattu koko Venäjää vastaan.

Toistaiseksi tuntemattomasta syystä räjähtänyt ja tuleen syttynyt henkilöauto säikäyttivät panttivankikoulun liepeillä olevat turvallisuusjoukot ja panttivankien omaiset aiemmin tänään. Palavasta autosta nousi taivaalla sankka savupilvi.

Kaappaus alkoi toissapäivänä

Aseistautunut joukko tunkeutui Beslan kaupungissa sijaitsevaan kouluun toissapäivänä ja otti panttivangeiksi koululaisia, heidän vanhempiaan ja opettajia. Pohjois-Ossetian presidentin edustajan mukaan kaappaajille on panttivankeja oli alun alkaen kaikkiaan 354.

Kaappaajat ovat esitelleet itsensä itsemurharyhmäksi, jolla on yhteyksiä al-Qaidaan. Kaappaajien uskotaan olevan tshetsheenikomentaja Shamil Basajevin komennossa. Basajevia on epäilty osallisuudesta muun muassa lokakuussa 2002 tehtyyn Moskovan teatterikaappaukseen, jossa sai surmansa yli sata panttivankia.

Kaappaajat vaativat Venäjää vetämään joukkonsa pois Tshetsheniasta.

Beslan on Pohjois-Ossetian toiseksi suurin kaupunki Vladikavkazin jälkeen. Pohjois-Ossetia sijaitsee Pohjois-Kaukasian levottomien alueiden Tshetshenian ja Ingushian länsipuolella.

Kouluun hyökättiin aamulla pian sen jälkeen, kun syksyn ensimmäinen koulupäivä oli juhlallisesti avattu. Siksi koulussa oli oppilaiden ja opettajien lisäksi myös lasten vanhempia.

YK: Siepatut vapautettava

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsee Venäjän Pohjois-Ossetian koulukaappauksen ja vaatii välittömästi sieppaajia vapauttamaan kaikki panttivangit.

Turvallisuusneuvosto kokoontui varhain aamulla Suomen aikaa keskustelemaan Venäjällä lähiaikoina tehdyistä terroriteoista. Venäjän pyynnöstä koolle kutsuttu turvaneuvosto tuomitsi myös muut terrorihyökkäykset.

Tulituksessa kuoli useita

Koulua vartioineet poliisit avasivat tulen noin 15 - 16 naamioitunutta ja aseistautunutta hyökkääjää vastaan. Koulusta paenneiden oppilaiden mukaan valtaajien joukossa oli kaksi naista.

Tulituksessa kuoli kaksi ihmistä ja 11 haavoittui. Myöhemmin kerrottiin, että kuolleita olisi ollut seitsemän ja haavoittuneita neljä. Tämä tieto kuitenkin kumottiin pian.

Kuolleiden ja haavoittuneiden joukossa ei ole koululaisia.

Valtaajat veivät lapset, heidän vanhempansa ja opettajat koulun liikuntasaliin ja miinoittivat sen. Myöhemmin he miinoittivat loputkin koulurakennuksesta.

Kaapparit uhkasivat tappaa 50 panttivankia jokaista tapettua valtaajaa kohti ja 20 jokaista haavoittunutta kohti.

Pakenemaan päässeiden lasten mukaan sotilaspukuiset ja huppupäiset valtaajat käyttäytyivät hyvin aggressiivisesti ja pelottelivat lapsia.

Ammuskelun aikana noin 50 koululaista pääsi pakenemaan rakennuksesta. Myöhemmin koulusta pääsi pakenemaan vielä 15 ihmistä, heidän joukossaan neljä aikuista.

Ei selkeitä vaatimuksia?

Tiedot kaapparien vaatimuksista ovat olleet hyvin ristiriitaisia. He ilmoittivat aluksi, että neuvottelevat vain Pohjois- Ossetian ja Ingushian presidenttien sekä moskovalaisen lastenlääkärin Leonid Roshalin kanssa.

Roshal tuli tunnetuksi kaksi vuotta sitten Moskovan teatterikaappauksen yhteydessä, jolloin hän neuvotteli panttivankien vapauttamisesta.

Roshal kertoi lähtevänsä Pohjois-Ossetiaan ja pyrkivänsä vapauttamaan lapset. Hän sanoi olevansa valmis myös neuvottelemaan terroristien kanssa.

Paikallisen muslimiyhdyskunnan ja yleisen syyttäjän viraston edustajat pyrkivät eilen neuvotteluihin valtaajien kanssa mutta heidät käännytettiin takaisin. Koulun valtaajat kieltäytyivät myös vaihtamasta lapsia kahteen korkea-arvoiseen pohjoisossetialaiseen virkamieheen, jotka olivat valmiit panttivangeiksi.

Putin keskeytti lomansa

Presidentti Vladimir Putin keskeytti lomansa Sotshissa ja lensi eilen päivällä Moskovaan. Hän järjesti ensimmäisen tapaamisen tärkeiden ministerien kanssa heti Vnukovon lehtokentällä.

Mukana tapaamisessa olivat sisäministeri Rashid Nurgalijev, yleinen syyttäjä Vladimir Ustinov, turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkö Nikolai Patrushev ja rajavartioston päällikkö Vladimir Pronitshev.

USA tuomitsi kaappauksen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tarjonnut venäläiselle virkaveljelleen Vladimir Putinille apua Pohjois-Ossetian panttivankikriisin ratkaisemiseksi. Asiasta kertoi Kremlin lehdistöpalvelu myöhään eilisiltana.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Bush tarjosi kaikkea mahdollista apua neuvotteluihin ja Putin kiitti tarjouksesta. Uutistoimisto ei kuitenkaan kertonut, hyväksyikö Putin tarjouksen.

Yhdysvallat on tuominnut jyrkin sanakääntein panttivankien oton pohjoisossetialaisessa koulussa Venäjällä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.