Mainos

Kaaos-klinikalla ehkäistään kaatumisvammoja

Kaatumiset aiheuttavat vuosittain jopa kolme kertaa enemmän kuolemia kuin liikenne. Suuri osa vakavimmista kaatumisonnettomuuksista sattuu ikäihmisille ja määrä on jatkuvasti lisääntynyt.

Kaaos-klinikka eli kaatumisten ja osteoporoottisten murtumien ehkäisyyn tähtäävä klinikka on aloittanut toimintansa kokeiluluontoisena tänä vuonna.

- Tämä meidän klinikka on nyt sitten perustettu, koska on huomattu, että iäkkäillä ihmisillä saattaa iän myötä tulla huimausta ja sen seurauksena saattaa esimerkiksi tämä kaatuilutaipumus lisääntyä ja nyt me yritämme sitten ehkäistä sitä ja antaa siihen ohjausta ja neuvontaa, terveydenhoitaja Seija Nordback Tampereen Kaaos-klinikalta kertoo.

Kaaos-klinikalla kartoitetaan ikääntyvän henkilön kaatumisriskiä sekä tehdään liikkumis- ja toimintakykytestejä. Tulosten perusteella annetaan ravinto- ja liikuntaohjeita sekä vinkkejä siitä, kuinka kaatumisia voi välttää ja niiden vaikutuksia lieventää.

Kaatuminen on ikääntyvien yleisin tapaturma ja niiden ehkäisemisellä säästetään sekä inhimillisiä kärsimyksiä että rahaa. Kaatumiskuolemia oli toissavuonna lähes kolminkertainen määrä liikennekuolemiin verrattuna ja yli 50-vuotiaiden lonkkamurtumat ovat nelinkertaistuneet kolmenkymmenen vuoden aikana.

Yhden lonkkamurtuman ensimmäinen hoitovuosi maksaa yhteiskunnalle noin 20 000 euroa. Kun viime vuonna murtumia oli lähes 8 000, saadaan hoidoille hinnaksi 160 miljoonaa euroa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.