Mainos

Kaaos jatkuu Itä-Timorissa

Yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeista Itä-Timorin levottomuuksien vuoksi.

Väkivaltaisuudet Itä-Timorissa jatkuvat. Australialaisjoukot ampuivat aamulla kyynelkaasupanoksia taistelevia nuorisojoukkoja kohti, ja Filippiinit evakuoi kansalaisiaan syvään kriisiin ajautuneesta maasta. Maan pääkaupungin Dilin hökkelikylistä nousi liekkejä, kun nuorisojoukot sytyttivät taloja tuleen.

Australialaissotilaat ajoivat mellakoijia takaa panssaroiduilla ajoneuvoilla, mutta uusia yhteenottoja eri maakunnista olevien nuorten välillä puhkesi jatkuvasti eri puolilla kaupunkia.

Yli kolmannes maan kansanedustajista jäi tänään kotiinsa katujen vaarallisuuden vuoksi, kun parlamentti kokoontui keskustelemaan pääkaupungissa vallitsevasta sekasorrosta. Paikalle saapuneet edustajat tukivat presidentti Xanana Gusmaon viimeviikkoista päätöstä julistaa maahan poikkeustila. Gusmao otti armeijan komentoonsa viime tiistaina.

Kaduilla partioivat ulkomaiset joukot myönsivät, että kaupunkitaistelua, tuhopolttoja ja ryöstelyä on mahdoton pitää kokonaan kurissa.

- Kahden ja neljän välillä on ryöstelyaika, sen jälkeen he pitävät iltapäivälevon, uusiseelantilainen luutnantti kuvasi nuorisojoukkojen päivittäistä aikataulua turhautuneena.

- Se on niin yleistä, ettemme voi mitenkään vastata kaikkeen.

Maan itä- ja länsiosista kotoisin olevien nuorten välinen vihanpito leimahti väkivallaksi kaksi kuukautta sitten, kun pääministeri Mari Alkatiri erotti armeijasta 600 lakkoilevaa sotilasta. Sotilaat osoittivat lakolla mieltään maan länsiosista tulevien ihmisten syrjintää vastaan.

Itä-Timorin alueellinen jako perustuu käsitykseen, että maan länsiosien asukkaat eivät ole yhtä itsenäisyysmielisiä kuin muut. Maa itsenäistyi Indonesiasta neljä vuotta sitten pitkän ja verisen sissikapinan jälkeen.

Maan itäisten kolkkien asukkaat epäilevät, että länsiosien väki olisi ollut valmis antamaan periksi ja alistumaan Indonesian valtaan.

Noin 100 000 ihmistä on paennut taisteluja kodeistaan pakolaisleireihin yhdessä maailman köyhimmistä maista.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.