Mainos

Kaaos ja ryöstely leviävät Bagdadissa

Levottomuudet Bagdadissa ovat jatkuneet. Taistelujen laannuttua yleinen kaaos ja ryöstely on levinnyt kaupunkiin. Punainen risti on kuitenkin pystynyt jatkamaan työtään.

Laukaustenvaihtoa käytiin päivän mittaan, ja ainakin yksi Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas kuoli ja kolme haavoittui itsemurhaiskussa illalla .

Punainen Risti pystyi jatkamaan työtään Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Järjestön mukaan tilanne on parantunut keskiviikosta, mutta Bagdadin turvallisuus on edelleen erittäin heikko, sillä yleinen kaaos ja ryöstely jatkuivat.

Monet siviilit eivät uskalla mennä sairaaloihin, joista useat ovat joutuneet sulkemaan ovensa ryöstäjien pelossa. Asemiehet ehtivät torstaina ryöstää yhden sairaalan tyhjäksi, ja myös monia eliittikoteja tyhjennettiin tavarasta.

Illalla Bagdadin keskustaa valaisivat lukuisat tulipalot, kun ainakin tiedotus-, kauppa-, opetus-, korkeakoulu- ja valtionvarainministeriön rakennukset tuikattiin tuleen.

Bushin ja Blairin tv-puhe jäi irakilaisilta näkemättä


Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja Britannian pääministeri Tony Blair vakuuttivat illalla irakilaisille televisionkatsojille, että "Saddam Husseinin aiheuttama painajainen on ohi".

Suuri osa irakilaisista ei kuitenkaan nähnyt puhetta, sillä Bagdad kärsii sähkökatkoksista ja sen kolme televisioasemaa pysyivät vaiti.

Puolet Irakista liittouman hallussa?

Noin puolet Irakista oli torstaina amerikkalaissotilaiden hallussa. Suurin osa Pohjois-Irakista, mm. Saddam Husseinin kotikaupunki Tikrit, on yhä irakilaissotilaiden hallussa.

Aamulla amerikkalaisten tukemat kurditaistelijat valtasivat Kirkukin kaupungin keskustan Pohjois-Irakissa. Turkki sopi Yhdysvaltain kanssa, että kurditaistelijat poistetaan Kirkukista ja ilmoitti lähettävänsä sotilastarkkailijoita Pohjois-Irakiin.

Turkki pelkää, että kurdien nousu valtaan Kirkukissa saattaisi antaa kipinän myös Turkin kurdien itsenäistymistaistelulle.

Kiivaita taisteluja on käyty myös Keski-Irakissa ja Najafissa, jossa brittien äskettäin maanpaosta maahan lennättämä korkea-arvoinen shiiajohtaja Abdelmajid al-Khoi ja hänen avustajansa puukotettiin hengiltä.

Murhan uskotaan kuumentavan Irakissa enemmistönä olevien shiiojen tunteita. Tekijöistä ei ole tietoa.

"Sota ei vielä ohi"

Yhdysvaltain hallinto ja sodanjohto ovat sotamenestyksestä huolimatta korostaneet kansalaisilleen, että sodassa riittää edelleen vaikeuksia.

Palestiinalaistaistelijat uhkasivat kiihdyttää iskujaan Israeliin. Hamas-ääriliike ilmoitti tänään olevansa arabien "viimeinen toivo" Israelin ja Yhdysvaltain mahtia vastaan Lähi-Idässä.

Monet maat, muiden muassa Saksa, Kiina ja Japani vaativat, että YK:lle on annettava johtava rooli sodanjälkeisessä Irakissa. Saksa aikoo osallistua sodan jälkien siivoamiseen vain YK:n johdolla, ilmoitti liittokansleri Gerhard Schröder.

USA uskoo yhä löytävänsä joukkotuhoaseita

Yhdysvallat on "erittäin vakuuttunut", että Irakilla on joukkotuhoaseita, jotka liittouman joukot myös löytävät. Näin vakuutti Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer torstaina.

-Olemme erittäin luottavaisia sen suhteen, että heillä (Irakilla) on kiellettyjä joukkotuhoaseita. Siitä tässä sodassa on kyse, ja olemme erittäin vakuuttuneita siitä, että niitä löydetään, Fleischer sanoi toimittajille.

Toistaiseksi joukkotuhoaseista ei ole löydetty merkkiäkään, vaikka liittouman joukot ovat tutkineet useita epäilyttäviä alueita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.