Mainos

Käännytetty kurdinainen: En jää henkiin

Suomesta todennäköisesti karkotettava kurdinainen uskoo kuolevansa kotimaassaan Iranissa. Hänet käännytetään Suomesta ensi tiistaina, ellei Helsingin hallinto-oikeus keskeytä tai tee uutta päätöstä.

Käännytyspäätöksestä hallinto-oikeuteen tänään valittanut kurdinainen Naze Aghai ja Ulkomaalaisvirasto ovat täysin eri mieltä Iranin turvallisuudesta.

MTV:n uutisten haastattelussa Aghai kertoo olevansa hengenvaarassa Iranissa. Viraston mukaan taas kielteinen turvapaikkapäätös tehtiin täysin normaalisti, eikä naista palauteta vaarallisiin oloihin.

Aghai odottaa Helsingin Metsälän säilöönottoyksikössä tietoa siitä, voiko hän sittenkin jäädä Suomeen.

- Totta kai toivon niin. Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa, hän sanoo.

Ulkomaalaisvirasto vakuuttaa, että palautuspäätöksen taustalla on riittävästi tietoa, eikä palautus ole vaarallinen.Viraston mielestä asian tutkinta on riittävä sekä vainon uhan että maaolosuhteiden kannalta.

- Meillä on täällä maatiedoissa tutkija, joka on perehtynyt erittäin hyvin Iranin tilanteeseen, käynyt pari vuotta sitten siellä niin sanotulla fact finding -matkalla. Väitän että kyllä meillä tietoa sinällään on, sanoo Ulkomaalaisviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Naze Aghai näkee asian aivan toisin. Hän toteaa, että hänen poliittinen toimintansa, ja se että hän on kurdi ja nainen, saattavat hänet suureen vaaraan. Aghai uskoo, että hän ei jäisi henkiin Iranissa.

- En epäile yhtään. Jos olisin mies, ehkä minut otettaisiin vastaan, mutta naisena ei.

Aghain mukaan myös se, että hän haki apua kirkon piiristä ja on kertonut julkisesti tilanteestaan, saattaisi hänet tuomittavaan asemaan Iranissa.

- Vaikka Iranin hallituskin armahtaisi minut, yhteisö ei ottaisi minua vastaan, Aghai sanoo.

Myös Amnesty-ihmisoikeusjärjestö muistutti tänään, että Iranin tilanne on huonontunut ja varsinkin poliittisesti aktiivisten naisten asema.

Aghain tapaus tuli julkisuuteen kesäkuussa, kun Turun Mikaelin seurakunta otti naisen suojiinsa hänen saatua kielteisen päätöksen ensimmäisestä turvapaikkahakemuksestaan. Aghai on ollut ennakkotapaus turvapaikan hakemisessa kirkolta, koska seurakunnat saivat siihen vasta keväällä Suomen ekumeenisen neuvoston ohjeet.

Naze Aghain edustajat jättivät Ulkomaalaisviraston päätöksestä tänään valituksen Helsingin hallinto-oikeuteen. Käännytys toimeenpannaan ensi tiistaina, jos hallinto-oikeus ei toisin päätä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.