Mainos

Käänne parempaan - Työikäisten ylipainon kasvu hidastunut

Vuosikymmeniä jatkunut suomalaisten työikäisten miesten ja naisten painoindeksin ja vyötärönympäryksen suureneminen on hidastunut ja jopa tasaantunut. Tiedot käyvät ilmi kansallisesta FINRISKI-terveystutkimuksesta, josta raportoi Lääkärilehti.

Suomalaisten aikuisten terveyttä on seurattu systemaattisesti viiden vuoden välein vuodesta 1972 alkaen. Viimeksi seuranta toteutettiin vuonna 2012.

Painoindeksijakaumissa ei ole tapahtunut tilastollisesti merkitseviä muutoksia kahden viimeisimmän tutkimuskerran välillä.

Mikä painoindeksi?

Painoindeksi on mitta-arvo, joka kertoo henkilön painon ja pituuden suhteen. Painoindeksi voidaan laskea jakamalla henkilön paino pituuden neliöllä. 


Viimeisimmässä mittauksessa (2012) työikäisten miesten keskimääräinen painoindeksi oli 26,9 kun vuonna 2007 se oli 26,8.

Naisten keskimääräinen painoindeksi oli laskenut vuoden 2007 luvusta 26,2 indeksilukuun 25,9.  

Ylipainoksi katsotaan, kun painoindeksi on yli 25. Lihavuudesta puhutaan puolestaan silloin, kun painoindeksi ylittää luvun 30. 

Vuoden 2012 tuloksissa vähintään ylipainoisia oli kaksi kolmasosaa (65%)  työikäisistä miehistä. Naisista ylipainoisia oli lähes puolet työikäisistä (47%). Lihavia heistä oli joka viides.

Kun tulkittiin vyötärönympäryksen mittoja, naisten keskimääräinen vyötärönympärys oli pienentynyt 1,2 cm mutta miehillä ei havaittu muutosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.