Mainos

Käänne henkirikosten määrässä kummastuttaa tutkijoita

Henkirikollisuus on laskenut Suomessa viime vuosina.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Optulan Rikollisuustilanne 2013 -tutkimuksen mukaan Suomessa tilastoitiin 95 murhaa, tappoa ja surmaa, mikä oli seitsemän prosenttia edellisvuotta suurempi. 

Määrä oli kuitenkin edelleen selvästi alle kymmenvuotisjakson keskiarvon (115) ja toiseksi pienin sitten vuoden 1970.

Henkirikosten laskun syytä ei tiedetä

Ei ole täysin selvää, miksi henkirikosten määrä on viimeisten kymmenen vuoden aikana vähentynyt.

Optulan Rikollisuustilanne 2013 -tutkimus arvio, että laskua voi selittää laajempi kansainvälinen trendi, jossa henkirikosten määrä on laskenut selvästi lähes kaikissa kehittyneissä teollisuusmaissa 1990-luvun jälkipuoliskolta alkaen.

– Laajempaa trendiä on selitetty esimerkiksi yleisen ilmapiirin muuttumisella rikollisuudelle kielteisemmäksi. Lisäksi sitä on selitetty käyttäytymismallien muutoksella, kertoo tutkija Martti Lehti Optulasta.

Henkirikosten määrän laskua on selitetty myös väestön ikärakenteen vanhenemisella, joka pitkällä aikavälillä alentaa henkirikollisuuden tasoa ja rikosten kokonaismäärää.  Tämän vaikutuksen arvioidaan kuitenkin olevan vain 10–20 prosenttia.

Lisäksi henkirikollisuutta on laskenut keski-ikäisten miesten alkoholisidonnaisen väkivallan väheneminen. Väkivalta on vähentynyt lähinnä maan etelä- ja länsiosissa.

Lehden mukaan nämä selitysmallit eivät kuitenkaan ole riittäviä ja laskun syy jää siten epäselväksi. 

Esimerkiksi sitä ei osata selittää, miksi kasvanut alkoholin kokonaiskulutus ja eräiden tutkimusten havaitsema yhteiskunnallisten hyvinvointierojen lisääntyminen väestöryhmien välillä eivät näy henkirikoksissa. Esimerkiksi alkoholi ja henkirikokset liittyvät läheisesti toisiinsa.

Henkirikosten määrä nousi 70-luvulla

Suomessa tehtyjen henkirikosten määrä on vaihdellut vuosikymmenittäin, kertoo Rikollisuustilanne 2013 -tutkimus.

1960-luvulla yli vuoden ikäisten miesten ja naisten henkirikoskuolleisuus oli laskussa. Sen sijaan 1970-luvulla henkirikoskuolleisuus se kohosi niin, että esimerkiksi 1960-luvun lopun ja 1980-luvun alun välisenä aikana naisten surmatuksi joutumisen riski lisääntyi 50 prosenttia ja miesten 35 prosenttia. 

Vuosituhannen vaihteessa sekä miesten että naisten riski kuolla henkirikoksen uhrina kääntyi laskuun. Vuosina 2000–2009 riski joutua henkirikoksen uhriksi oli 25 prosenttia matalampi kuin 1990-luvulla. Henkirikoskuolleisuuden lasku on jatkunut sen jälkeen. 

Suomalaisten naisen tai miehen riski joutua surmatuksi on tällä hetkellä alhaisempi kuin kertaakaan sitten 1960-luvun lopun. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.