Mainos

Kaakkois-Euroopassa helteitä, Britanniassa tulvii

Kreikassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Unkarissa lämpötilan odotetaan nousevan tällä viikolla 45 asteeseen. Britanniassa puolestaan tulvat ovat pakottaneet viranomaiset sulkemaan vedenpuhdistamoja ja voimalaitoksia.

Kaakkois-Eurooppaa vaivaavat tukalat helteet, kun taas tuhannet britit pakenevat hyisiä tulvavesiä.

Sairaalat ja paloasemat ovat erityisvalmiudessa muun muassa Kreikassa, Bulgariassa, Romaniassa ja Unkarissa, sillä elohopean odotetaan nousevan tällä viikolla 45 asteeseen.

Romaniassa viikon kestäneiden helteiden uhrien määrä nousi 18:aan, kun kolmen ihmisen kerrottiin kuolleen tänään kuumuuteen. Pääkaupungissa Bukarestissa sähköt katkeilivat koko päivän ajan, kun ilmastointilaitteiden käyttö ylikuormitti sähköverkkoa.

Kreikan viranomaiset julistivat maahan hätätilan, kun auringonpistokset ja hengitysvaikeudet veivät tänään kymmeniä ihmisiä sairaalaan. Kuumuus ja kuivuus vaikeuttavat myös metsäpaloja vastaan taistelevien palomiesten työtä.

Bulgariassa tehtiin jo tänään kaikkien aikojen lämpöennätys: Veliko Tarnovon kaupungissa mitattiin 45,5 asteen helle.

Etelä- ja Keski-Italiassa puolestaan taisteltiin metsäpaloja vastaan. Maan palolaitokset kirjasivat vuorokauden aikana yhteensä noin 1500 paloa.

Kesäkuussa kaksi viikkoa kestänyt lämpöaalto surmasi Kaakkois-Euroopassa monia ihmisiä ja tuhosi viljasatoja.

Britannian tulvat pahenevat

Kesä Brittein saarilla on puolestaan ollut vetinen. Uudet sadepilvet lähestyivät tänään Gloucestershiren, Worcestershiren ja Oxfordshiren tulva-alueita. Edellisen kerran britit kärsivät vastaavista tulvista 60 vuotta sitten.

Britannian pääministeri Gordon Brown, jonka hallitusta oppositio kritisoi kriisin huonosta hoidosta, lensi tänään helikopterilla yli veden valtaaman Gloucestershiren. Hänen mukaansa tulvat havainnollistavat ilmastonmuutoksen vaikutusta.

Tulvat ovat pakottaneet viranomaiset sulkemaan vedenpuhdistamoja ja voimalaitoksia. Pahimmilla tulva-alueilla 150 000 talouden arvioidaan olevan vailla puhdasta vettä ja 48 000 talouden jääneen sähköttä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.