Mainos

Kaakkois-Euroopan tulvat uhkaavat yli sataatuhatta

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa Tonavan noustua vuosisadan ennätyskorkeuteen.

Pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset ovat tänään jatkaneet kamppailuaan pelättyjä tulvatuhoja vastaan Kaakkois-Euroopassa.

Tonavan sivujoki Tisa nousi nyt ennätyksellisen korkealle Unkarin ja Serbian alueilla uhaten noin 160 000:a ihmistä ja heidän kotejaan. Pelastustyöntekijät yrittivät kaikin keinoin vahvistaa Tisan rantavalleja estääkseen veden karkaamisen jokivarsille.

Tisa nousi Szegedin kaupungin kohdalla Unkarissa 980 senttimetrin korkeuteen ylittäen edellisen, vuonna 1970 mitatun ennätyskorkeuden 20 sentillä. Äärimmilleen paisunut joki virtasi etelään kohti jo äyräillään pursuilevaa Tonavaa, joka virtaa Serbian, Romanian ja Bulgarian halki.

- Korkealle noussut vesi uhkaa kaikkiaan 254:ää kuntaa. 523 ihmistä on evakuoitu ja yli 600 osallistuu patojen vahvistamiseen Szegedin kaupungissa, kertoi Unkarin luonnonkatastrofien ehkäisystä vastaavan viraston edustaja Tibor Dobson.

Myös Serbian puolella Tisa saavutti ennätyskorkeuden. Jo eilen kolme muuta Tonavan sivujokea tulvivat yli äyräidensä, kun vesimassan suuruus pakotti ne virtaamaan takaperin.

Tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa Tonavan noustua vuosisadan ennätyskorkeuteen. Romaniassa evakuoitiin seitsemän kylää maan eteläosassa sen jälkeen, kun pato sortui Bistretin kohdalla ja vesi uhkasi vallata kyläläisten kotitalot.

Bulgariassa hallitus joutui yhä kovemman paineen alle tulvatilanteen hoidosta, kun parlamentissa valmisteltiin hallitukselle epäluottamuslausetta.

Noin 2000 vapaaehtoista oli täyttänyt kymmeniätuhansia säkkejä hiekalla estääkseen patojen murtumisen Vidinin kaupungin lähistöllä. Hieman edempänä ainakin kaksi kylää oli saarroksissa, ja Nikopolin kaupungissa lähes puolet jokivarren kaduista, kodeista ja teollisuusrakennuksista oli veden vallassa.

Tulvatilanteen uskotaan edelleen pahentuvan, sillä sääennusteet ovat ennakoineet tulvahuippua viikon keskivaiheille.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.