Mainos

Kaaharit kuriin pidemmällä ajokiellolla

Aiemmin vakavasta liikennerikkomuksesta on saanut yhden kuukauden ajokieltoa ja törkeästä teosta kolme kuukautta ajokieltoa. Tulevaisuudessa maksimi muuttuu minimiksi.

Kun suuretkaan sakot eivät tehoa, aiotaan kaaharit laittaa kuriin pidentämällä tuntuvasti ajokiellon kestoa. Nyt poliisi voi kovaa ylinopeutta ajavilta hyllyttää kortin enintään kuukaudeksi. Jatkossa maksimi muuttuu minimiksi. Liikenneministeriössä parhaillaan viimeisteltävä lakiesitys annetaan eduskunnalle jo tämän syksyn aikana.

Vakavaa piittaamattomuutta on, jos esimerkiksi kahdeksankympin alueella ajaa enemmän kuin 120 km tunnissa.

Ylikomisario Matti Pulkkinen Mikkelin Liikkuvasta poliisista kertoo, että vakavissa piittaamattomuustapauksissa ajokielto on ollut maksimissaan yksi kuukausi. Sitä pidetään varsin lyhyenä.

Ja korjausta on tulossa, sillä Oikeusministeriön, Sisäministeriön ja Liikenneministeriön työryhmä on valmistellut lakiesitystä, jossa maksimi-ajokielto muuttuu minimiksi. Aiemmin vakavasta teosta on saanut yhden kuukauden ajokieltoa ja törkeästä teosta kolme kuukautta ajokieltoa. Esityksen mukaan kortti voi joutua hyllylle kuukaudeksi jo yhdestä vakavasta rikkeestä. Ja ajokielto astuisi voimaan välittömästi.

- Näyttää, että pelkkä sakko ei riitä, että toivomme tietysti, että tämä hallinnollinen seuraamus, eli pitemmät ajokiellot, toisivat liikenneturvallisuuteen positiivisemman vaikutuksen, ylikomisario Matti Pulkkinen sanoo.

Poliisi saa jatkossa järeämpiä aseita myös toistuviin rikesakkoihin syyllistyvien ojentamiseksi. Eduskunnalle jo tänä syksynä annettavavassa lakiesityksessä kolmesta neljään rikesakkoa vuodessa johtaa vähintään kuukauden ajokieltoon.

- Esimerkiksi täällä Mikkelissä valtatie 5:llä kahdeksankympin rajoitusalueella neljästä viiteen autoilijaa kymmenestä ajaa enenmmän kuin 10 kilometriä tunnissa ylinopeutta ja tämä on kyllä masentavan kova luku, ylikonstaapeli Risto Komulainen Mikkelin Liikkuvasta poliisista sanoo.

Mikkelin ja Heinolan Lusin välillä valtatie 5:llä äskettäin toteutettu yhdeksän viikon tehovalvontaisku kertoo karua kieltään liikennekurin höltymisestä.

-Kovin nopeus oli sadan rajoitusalueella 186 ja kahdeksankympin rajoitusalueella 167, että kovin villiä oli meno, Komulainen kertoo.

Sakkoja määrättiin lähes 1000, tien päällä määrättiin välittömästi ajokieltoon 121 kuljettajaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.