Mainos

Kaahailijoiden keskuudessa ajotaito ratkaisee

Kaahailussa viehättää laittomuus ja oman ryhmän hyväksyntä. Tänään tarkastettu väitöskirja paljastaa kaahailuun kuuluvan myös paljon myönteisiä piirteitä.

Kaahailusta on syntynyt oma alakulttuurinsa, jossa ihannoidaan ajotaitoa ja hurjapäisyyttä. Mutta tärkeitä ovat myös yhteiskunnassa laajasti arvostetut taidot kuten sosiaalisuus.

- Siellä osataan erittäin hyvin verkottua ja käyttää taidot hyväksi. Ne olisivat eräällä tavalla ihanteellisia työpaikkoja - siellä on hyviä tyyppejä, jotka tekee yhdessä hurjia juttuja, pohtii valtiotieteiden lisensiaatti (väit.) Heli Vaaranen Helsingin yliopistosta.

Kääntöpuolella on holtiton ajotapa ja alkoholin yhdistäminen autoiluun. Joitakin vuosia sitten oli tärkeää osata virittää autoa, mutta nyt riittävät ajotaidot. Samaan aikaan ryhmät ovat muuttuneet tylymmiksi.

- Mitä enemmän kaahailusta puhutaan, sitä enemmän he kokevat asemansa uhatuksi. Nimittäin alakulttuurin viehätys on siinä, että se on laitonta, mystistä ja selittämätöntä toimintaa.

Nuorta kaahailijaa motivoi kaksi asiaa Toinen on uhma yhteiskuntaa vastaan.

- Toisaalta heillä on se oma ryhmä, jonka suhteen he haluavat tehdä maineikkaita tekoja ja taitavia tekoja, jotka lisäävät oman ryhmän mainetta - myös omaa mainetta siinä ohella, kertoo Vaaranen.

Kaahailijat tekevät temppujaan ja lisäävät mainettaan julkisilla teillä. Suosituimmat kaahailusuorat ja kokoontumispaikat ovat hyvin paikallisen väestön tiedossa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 18.06.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.