Jyväskylässä kotimaisen elokuvan lumoa

Auringonvalo suodattuu koivunlehvien välistä. Puiden varjossa Tauno Palo ja Irma Seikkula katselevat kaulakkain järven yllä leijuvaa usvaa. Hilja maitotyttö kahlaa uimaan ja tummanpuhuvat pilvet ajelehtivat taivaalla. Kaunis Veera soittaa viulua kesäisellä kukkakedolla.

Yhteiseen muistiin piirtyneet luontokuvat ovat olleet vanhojen suomalaisten elokuvien tärkeimpiä tunnuspiirteitä. Suomen elokuva-arkiston valokuvanäyttely Lumous luo katseen suomalaisen elokuvan kulta-aikaan 1920-luvulta 1960-luvulle.

Näyttely on esillä Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä. Valokuvat on koottu elokuva-arkiston kokoelmista. -Kuvat peilaavat romantisoiden aikansa ilmapiiriä ja arvoja. Toki voi miettiä, oliko maailma aikaisemminkaan kuvien kaltainen vai heijastavatko ne pikemminkin ihmisten toiveita ja unelmia, intendentti Kaarina Mikonranta pohtii. Niin elämässä kuin elokuvassakin tapahtumat kulkevat koko ajan eteenpäin, mutta näyttelyn hetkittäisten kuvien voima pysäyttää. Ne auttavat myös näkemään, mihin elokuvissa haluttiin keskittyä -Elokuvaajien ottamien still-kuvien lisäksi näyttelyssä on myös valokuvaajien ottamia kuvia. Elokuvan teossa oli usein mukana myös valokuvaaja, parhaimmillaan useampiakin. Elokuvia markkinoitiin huippukohtauksista otettujen valokuvien avulla, Mikonranta kertoo.

Kesän kauneus

Elokuvat ovat kiinnittäneet kuvissa näkyvät maisemat entistä tiiviimmin osaksi suomalaista sielunmaisemaa. Valtaosa kuvista sijoittuu kesäiseen maisemaan ja korostaa kesän merkitystä pohjoismaisessa elinympäristössä. -Kuvien kesäiset pellot, metsät ja järvet ovat suomalaista luontoa kauneimmillaan, mutta samalla kuvien taustalla voi kuulla mollisointuisen sävelmän, Mikonranta sanoo.

Näyttelyn kuvat muodostavat edustavan valikoiman teemoista, jotka ovat olleet myös suomalaisen elokuvan keskeistä kuvastoa. Martti Katajisto soittaa haitaria koivun alla elokuvassa Orpopojan valssi, Liana Kaarina kahlaa Hilja maitotytön tavoin uimaan elokuvassa Kuu on vaarallinen. Tauno Palo ja Regina Linnanheimo katselevat toisiaan syvälle silmiin heinikossa. Seuraavassa kuvassa Tauno onkin jo ennättänyt rantakalliolle katselemaan ulapalle yhdessä Ansa Ikosen kanssa. Romanttisempien kuvien lisäksi mukana ovat myös tukkilaiselämä, evakkomatkat ja sodan runtelema maisema.

Kuvat myös kirjana

Suomen elokuva-arkisto on julkaissut näyttelyn kuvista kirjan Lumous -maisemakuivia suomalaisen elokuvan kultakaudelta. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Alvar Aalto -museo toimii Aallon suunnittelemassa vuonna 1973 valmistuneessa rakennuksessa. Museossa on pysyvästi esillä Alvar Aallon elämäntyöstä kertova näyttely. Heinäkuun loppuun saakka esillä olevaan Lumous-näyttelyyn on vapaa pääsy.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat