Mainos

Jyväskylässä kaukolämpöhäiriö paukkupakkasella

Jyväskylän Energia kritisoi Fortumin hidasta toimintaa kaupungin päävoimalan käyttöhäiriön korjaamisessa.

Jyväskylän Energia pitää Rauhalahden turvevoimalassa yöllä alkanutta häiriötä ja sen jälkitilannetta erittäin huolestuttavana.

Turvevoimalan käyttöhäiriö katkaisi yli kolmanneksen kaukolämmöntuotannosta Jyväskylässä. Vika osui talven kylmimpään aamuun, sillä pakkasta oli yöllä reilusti yli 25 astetta.

Kaupungin päävoimalaan Rauhalahteen tuli käyttöhäiriö aamuyöstä noin kello 1.30. Jyväskylän Energia käynnisti aamulla eri puolilla kaupunkia sijaitsevia lämpökeskuksia tuottamaan lämpöä.

Kaukolämpöverkon varatehoja ei ole saatu käyttöön normaalissa aikataulussa, ja lämmön vajeesta on kärsitty sekä Jyväskylässä että Jyväskylän maalaiskunnassa.

Kaupungin omistaman Jyväskylän Energian toimitusjohtaja Juha Lappalainen sanoo, että Jyväskylän kaukolämpöverkkoa palvelevat varakattilat on luovutettu Fortumin käyttö- ja kunnossapitovastuulle. Fortum on sitoutunut kokonaisvaltaiseen palveluun.

Huoli liittyy Lappalaisen mukaan varavoiman kunnossapidon ja käytettävyyden valmiuteen. Kun voimalaitoksen alasajoon johtanut tuotantohäiriö sattui yöllä kello 1.17, esimerkiksi Vaajakoskella toimiva varakattila saatiin pysymään toiminnassa vasta iltapäivällä. Savelan C-kattila käynnistyi kello 11.15.

Alalla pidetään normaalina, että kriittinen varateho saadaan käyttöön valvomosta käsin jopa varttitunnissa. Käsin käynnistettävätkin laitokset saadaan toimintaan yleensä tunnin varoajalla.

- Näin hidas toiminta osoittaa, ettei Fortumilla ole riittäviä resursseja hoitaa kunnossapitoa sovitulla tavalla. Keskustelun alla oleva savukaasupesurikaan ei olisi helpottanut tilannetta, koska se olisi seissyt kuten Rauhalahtikin. Tilanteen hoito osoittaa, että kaupunki on ollut lisätehon tarpeessa jo vuosia, Lappalainen sanoo.

Hän epäilee, onko jatkossa energiantuotannon ydintoimintojen ulkoistaminen finanssisijoituskohteena toimivalle yritykselle toimiva ratkaisu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.