Mainos

Jyväskylässä ennätyssuuri promootio

TeliaSoneran johtaja promovoidaan kunniatohtoriksi viikonloppuna Jyväskylässä.

Jyväskylän yliopisto viettää viikonloppuna maisteri- ja tohtoripromootiota, joka kasvaa aiempiin promootioihin verrattuna monilla tavoin ennätysmittoihin. Akateemisiin juhlallisuuksiin osallistuu noin 1000 henkilöä. Päänäyttämönä palvelee yliopiston päärakennuksen sijasta messu- ja kongressikeskus Paviljonki.

Promootioon on ilmoittautunut vihittäviä maistereita 222 ja tohtoreita 105. Heidän lisäkseen vihitään 14 eri alojen kunniatohtoria. Kolmipäiväisiin juhlallisuuksiin kuuluvat lauantaisen promootion lisäksi seppeleensitojaiset ja miekanhiojaiset huomenna, jumalanpalvelus ja päivällistanssiaiset promootiolauantaina sekä purjehdus ja karonkat sunnuntaina.

Promootiossa maisterin ja tohtorin tutkinnon suorittaneet saavat maisterin ja tohtorin arvon sekä niiden merkeiksi maisterinseppeleen ja -sormuksen tai tohtorinhatun ja -miekan. Jyväskylä uudistaa hieman tiukkoja akateemisia perinteitä. Seppeleensitojaksi on pyydetty ensimmäistä kertaa mies. Hän on kemian opiskelija Tuomas Kulomaa, molekyylibiologian professorin Markku Kulomaan poika. Perinteisesti seppeleensitojattariksi on valittu professoreiden tyttäriä. Jyväskylän yliopisto viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhliaan. Promootio kuuluu juhlavuoden tapahtumien sarjaan. Edellisen kerran Jyväskylässä järjestettiin promootio vuonna 2000.

Tohtorinhattu TeliaSoneraan

Kunniatohtoreista viisi on ansainnut kannuksensa pääosin muilla yhteiskunnallisilla ansioilla kuin akateemisella uralla. Ei-akateemiset kunniatohtorit ovat Harri Koponen informaatioteknologian tiedekunta, Vappu Taipale yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Timo Fredrikson taloustieteiden tiedekunta, Pekka Kostiainen humanistinen tiedekunta ja Liisa Kauppinen kasvatustieteiden tiedekunta.

TeliaSoneran johtajan Koposen ansioiksi mainitaan, että hän on edistänyt yritysten ja akateemisen maailman innovatiivista yhteistyötä, muun muassa yliopiston Agora Centerin hankkeita. Stakesin pääjohtajalla Vappu Taipaleella on kansainvälisesti ansiokas ura sosiaalipolitiikassa. Hän on myös Jyväskylän yliopiston Agora Advisory Boardin jäsen.

Ekonomi Timo Fredrikson on keskisuomalainen talousmies sekä kunnallis- ja aluepoliitikko, joka on edistänyt yliopiston kauppatieteellistä tutkimusta. Toiminnanjohtaja Liisa Kauppinen on kehittänyt kauan viittomakielen ja kuurojen opetusta. Säveltäjä ja kuoronjohjaja Pekka Kostiainen on antanut merkittävän panoksen musiikkitieteilijöiden koulutukseen yliopistossa.

Jyväskylän yliopiston viestintäpäällikkö Anu Mustonen korostaa, että tiedekunnat ovat itsenäisesti kutsuneet kunniatohtorinsa eivätkä muut ole päässeet valintaan vaikuttamaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.