Jyväskylän yliopistorakennuksen valtaajien vahingonkorvaussyytteet nurin

Jyväskylän käräjäoikeus on tänään hylännyt 29 nuoren syytteet törkeästä vahingonteosta ja hylännyt enimmälti myös syyttäjän rangaistusvaatimukset hallinnan loukkauksesta, niskoittelusta poliisia vastaan ja haitanteosta virkamiehelle. Vuonna 1986 syntyneen miehen osalta syytteet raukesivat, koska hän kuoli heinäkuussa.

Jyväskylän yliopiston Polaari-niminen kerrostalorakennus oli ollut pitkään tyhjillään. Talo vallattiin 1. huhtikuuta 2008. Valtaajat halusivat tyhjän tilan johonkin käyttöön.

Poliisi tyhjensi Senaatti-kiinteistöjen omistaman talon seuraavana päivänä. Aiemmin siellä on toiminut Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan laitos.

Valtauksen yhteydessä talon sisätiloihin oli maalattu graffiteja ja tehty tageja. Valtaajat rakensivat huonekaluista barrikadeja vaikeuttaakseen tilan tyhjentämistä.

Kihlakunnansyyttäjä Sirpa Hautakangas vaati 19 nuorelle syytettä hallinnan loukkauksesta, koska nämä olivat luvattomasti ottaneet Senaatti-kiinteistölle kuuluvan rakennuksen hallintaansa. Käräjätuomari Ilkka Ruopuro katsoi, että seitsemän syytettyä ei ollut tekoon syyllistynyt.

Niskoittelusta poliisia vastaan tuomittiin 13 nuorta. He olivat esimerkiksi kieltäytyneet kertomasta henkilötietojaan tai poistumasta rakennuksesta. Jokunen tuomittiin haitanteosta, kun he eivät suostuneet kävelemään poliisiautoon, jolloin poliisi kantoi heidät.

Tuomitut saivat 20–27 päiväsakkoa.

Mahdollisen vahingon aiheuttaja ei selvinnyt

Sen sijaan oikeus katsoi jääneen näyttämättä, kuka oli vahingoittanut kiinteistöä tai siellä olleita Jyväskylän yliopiston huonekaluja. Senaatti-kiinteistöt vaati syytetyiltä 25 000 euron ja Jyväskylän yliopisto 5 247 euron vahingonkorvauksia. Vaatimusten määrää ei oikeudessa arvioitu lainkaan, koska mahdollisiin rikoksiin syyllistyneitä ei siellä saatu selville.

Yksi syytetyistä kuitenkin myönsi siirtäneensä kalusteita. Oikeus katsoi, että hän syyllistyi tältä osin vahingontekoon. Vahingon suuruudeksi oikeus arvioi enintään sata euroa.

Koska vahingon suuruus oli vähäinen suhteessa kokonaisvahingosta esitettyihin vaatimuksiin ja huonekalut olivat lojuneet pitkään hylätyssä kiinteistöissä, sovitteli käräjäoikeus korvauksen siten, ettei syytetyn tarvitse maksaa mitään. Oikeus otti huomioon myös Jyväskylän yliopiston ja nuoren naisen varallisuusasemien välisen eron.

Lue myös:

    Uusimmat