Mainos

Jyväskylän messuhallin kattoromahdus selvitetty

Hallin katon romahdukseen Jyväskylässä johtivat puutteelliset rakennusohjeet ja kattoristikkoa tukevien tappien liian vähäinen määrä.

Jyväskylän Paviljongin katto romahti viime helmikuussa.

Tutkintalautakunta on löytänyt kaksi pääsyytä Jyväskylän messuhallin kattoromahdukseen. Tänään julkistetun raportin mukaan yhdestä puisesta kattoristikosta puuttui metallisia vaarnatappeja. Lisäksi eurooppalainen suunnitteluohje ei ottanut riittävästi huomioon tällaisen liitoksen ns. lohkeamismurtumaa.

Messuhallin kattoristikoiden liitokset oli suunniteltu Eurocode 5 -esistandardia käyttäen, eikä erillistä lohkeamismurtumistarkastelua ollut tehty. Näin suunniteltujen liitosten kapasiteetti oli vain puolet siitä, mitä laskennalliseksi kestoksi oli saatu. Ympäristöministeriö on korjannut havaitun puutteen asetuksellaan 23. syyskuuta.

Tammikuussa valmistuneen messuhallin laajennusosan katto romahti 1. helmikuuta noin 2500 neliömetrin alueelta ja ulkoseinää kaatui 45 metrin matkalta. Raportin mukaan suuronnettomuuden vaara oli ilmeinen. Juuri ennen romahdusta hallissa oli 12 ihmistä purkamassa edellisenä päivänä päättyneiden messujen näyttelyrakenteita.

Lumikuorma hyvin vähäinen

Hallin katolla oli lunta helmikuun alussa 52 kiloa neliömetriä kohti, mikä on varmuusnormeihin verrattuna hyvin vähän. Kelvollisen rakenteen tulisi kestää noin 390 kilon kuorma neliömetrille.

Onnettomuustutkinnan alkuvaiheessa lautakunta havaitsi, että yhdestä ristikon liitoksesta puuttui 26 tappia. Niitä piti piirustusten mukaan olla 33, mutta liitoksesta löytyi vain seitsemän tappia. Suunnitteluohjeen heikkoudet selvisivät myöhemmin tutkinnan aikana.

Tutkintalautakunnan puheenjohtajana toimi Tuomo Karppinen Onnettomuustutkintakeskuksesta. Yksityiskohtainen tutkintaselostus valmistunee helmi-maaliskuussa 2004.

Messuhallin kattoromahduksen vauriot korjattiin kesän aikana. Uudet kattoristikot valmistettiin teräksestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.