Mainos

Jyväskylän kesässä mimiikkaa ja scifiä

Poikkitaiteelliseksi kaupunkifestivaaliksi itseään mainostava Jyväskylän kesä hauskuttaa tänä vuonna teatteritaiteella - ilman sanoja.

Tapahtuman tiedottajan Kaarina Murtola-Jokiniemen mukaan missään muualla Suomessa ei voi kesän aikana nähdä yhtä maineikasta sanattoman teatterin esiintyjäkaartia.

Koomisen teatterin kansainvälistä huippua edustavat muun muassa yhdysvaltalainen Avner Eisenberg, mustan huumorin taitaja SpyMonkey Englannista sekä amerikkalainen tanssiakrobatiaryhmä The Second Hand.

-Festivaali tunkeutuu tänä vuonna rohkeasti myös koneiden tietoisuuteen ja science fictionin maailmaan, kertoo Murtola-Jokiniemi. Festivaalin yhteydessä järjestetään Suomen suurin scifi-harrastajien tapaaminen Finncon, jonka kunniavieraita ovat hakkeri Richard Stallman, tietokoneperformanssitaiteilija Stelarc sekä kirjailijat Jonathan Carroll ja Finlandialla palkittu Johanna Sinisalo.

Konetietoisuusseminaarissa pohditaan ihmisen ja koneen rajoja mm. psykologian, taiteen ja insinööritieteen näkökulmista. Puheenvuoroja on kutsuttu pitämään israelilainen Abraham B. Yehoshua sekä hypermediatutkija, kirjailija Jean-Pierre Balpe Ranskasta.

Nuori huippuviulisti potkaisee liikkeelle

Musiikkia Jyväskylän kesässä kuullaan laidasta laitaan. Avajaiskonsertin solistiksi on saatu vuoden 2000 Sibelius-viulukilpailun ylivoimanen voittaja Sergei Khachatrian Armeniasta. Nuori viulisti soittaa Vasksia, Schubertia ja Tshaikovskia.

Jyväskylän sinfoniaorkesteria johtaa William Boughton. Kaukaisimmat musiikkivieraat tulevat Zimbabwesta. Kuoro- ja tanssiryhmä Black Umfolosi yhdistelee a cappella -laulua, gospelia, rytmistä tanssia ja rituaaleja. Epäsoittimia, kuten pyykkilautaa tai narubassoa käyttävät skiffle-orkesterit Werner Bros ja La Sega del Canto iloittelevat klubi-illoissa.

Lisäksi kuullaan muun muassa Ismo Alanko Säätiötä sekä Tshakkua, jonka musiikilliset juuret sijoittuvat viikinki- ja keskiaikaan. Klubi-illat päättää jazzpianisti Iiro Rantalan ja sanoittaja-laulaja Heikki Salon duo esityksellä Stidi.

Koko perheen kesässä kirjoja

Koko perheelle suunnattu ohjelma rakentuu lasten kirjallisuuden ympärille. Lumotun tiedon talossa tutustutaan luontoon ja lumotun sanan talossa lasten fantasia- ja avaruusmaailmaan.

Piknik-konsertissa jammataan Pentti Rasinkankaan ja Loiskis-orkesterin sekä Tohtori Orffin ja Herra Dalcrozen yhtyeen tahdeissa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.