Mainos

Jyväskylän kaupunginteatteri uskoo husaariin

Paul Abrahamin ja Emmerich Földesin operettiklassikko Viktoria ja hänen husaarinsa avaa Jyväskylän kaupunginteatterin suuren salin näyttämökauden 17. syyskuuta. Operetille on Jyväskylän kaupunginteatterissa lastattu etukäteen suuret odotukset syksyn yleisömagneettina. Siihen on olemassa myös hyvät mahdollisuudet: 60 prosenttia syksyn lipuista oli ennakkoon myyty jo ennen ensi-iltaa.

Ohjauksesta vastaa vierailevana ohjaajana Heikki Värtsi. Hänen edellinen operettiohjauksensa Jyväskylässä oli Mustalaisruhtinatar, jota esitettiin suurella näyttämöllä peräti 110 kertaa. Jyväskylän kaupunginteatteri on luonut näyttävät puitteet Viktorialle.

Jyrki Heikkilän johtamaan 11-henkiseen orkesteriin ja 16-jäseniseen kuoroon on valittu muusikot ja laulajat tiukalla seulalla. Operetin puvustusurakka alkoi jo viime huhtikuussa. Ensi-iltaan mennessä valmistui puvustaja Taina Relanderin johdolla varten 150 pukua. Tyyliä ja näyttävyyttä löytyy myös Risto Nykäsen lavastuksessa.

Ohjaaja Heikki Värtsi ohjaa Viktorian nyt toista kertaa. Edellinen versio nähtiin 1980-luvun alussa Kotkan kaupunginteatterissa.

-Pyrin välttämään itseni kopiointia ohjaajana. Edellinen ohjaus on pyyhittävä pois mielestä ja seuraava rakennettava tietoisesti kokonaan uudelleen, Värtsi kertoi. Värtsi on pitkällä urallaan ohjannut kaikki tärkeät operetit, osan Suomessa, osan ulkomailla. Viktoria ja hänen husaarinsa kuuluu ohjaajan suosikkeihin.

Kaksoismiehitykset

-Tämä on haasteellinen operetti. Tarina liikkuu eri maissa ja kulttuureissa Venäjältä Japaniin ja Unkariin. Siinä on myös hyvin paljon tanssia, mikä tekee produktiosta normaalia vaativamman myös esiintyjille. Ohjaajan on löydettävä oikea tasapaino laulun, tanssin ja näyttelemisen kesken, eikä se ole koskaan helppo tehtävä, Värtsi sanoo.

Operetin pääosat on jaettu kahdelle parille: Viktorian rooleissa vuorottelevat Johanna Nurmimaa ja Heli Puustinen, ja Koltayn roolissa nähdään Turkka Manninen ja Jouni Innilä. Pääroolien esittäjät ovat Innilää lukuunottamatta mukana vierailijoina.

Lavalla nähdään suurlähettilään roolissa myös Jyväskylän kaupunginteatterin johtaja Vesa Raiskio. Kaksoismiehityksestä johtuen ensi-iltojakin on kaksin kappalein: ensimmäinen ensi-ilta on ensi perjantaina ja toinen ensi lauantaina.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.