Jyväskylän junaturman käräjöinti alkoi

Jyväskylän kahden vuoden takaisen junaonnettomuuden oikeudenkäynti alkoi tänään Jyväskylän käräjäoikeudessa suullisella valmisteluistunnolla. Valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski syyttää onnettomuusjunan tähystäjää liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kymmenestä kuolemantuottamuksesta ja kahdestatoista vamman tuottamuksesta.

Tampereelta Jyväskylään matkalla ollut pikajuna syöksyi maaliskuussa 1998 raiteilta Jyväskylän asemalla yli sadan kilometrin tuntinopeudella. 10 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

Tähystäjänä toiminut veturinkuljettaja kiistää syytteet. Oikeudessa tutkitaan vielä tarkasti VR:n junaturvallisuussääntöä sekä veturissa työskentelyyn liittyviä ohjeita ja käytäntöjä. Lisäksi juttuun kietoutuu lukuisia yksityisiä korvausvaatimuksia onnettomuuden aiheuttamista vahingoista.

Korvauksia on vaadittu yhteisvastuullisesti sekä veturinkuljettajalta että VR:ltä. Asianomistajia on yli 170, ja korvauksia on oikeudessa vaatinut heistä toistakymmentä. Yhteenlaskettu korvausvaade on 1,7 miljoonaa, mutta vasta oikeudenkäynnin kuluessa selviää, miten suuri osa siitä hyväksytään. Osa yksityisoikeudellisista korvausvaatimusasioista saatetaan siirtää omiksi prosesseikseen, mutta käräjätuomari Matti Kuulialan mukaan valtaosa voidaan käsitellä yhdessä.

Kiistaa vakuutusyhtiön jo maksamista korvauksista

Kolme onnettomuudessa loukkaantunutta yksityishenkilöä vaatii veturinkuljettajalle rangaistusta vamman tuottamuksesta ja korvauksia yhteisvastuullisesti VR:ltä ja kuljettajalta. Valtionsyyttäjä ei ole arvioinut heidän vammojaan vähäistä vakavammiksi, mutta näiden asianomistajien asianajajat halusivat toimittaa oikeudelle tarkempaa tietoa vammojen laadusta. Osa korvauksia hakeneista on tyytymätön VR:n vakuutusyhtiön, Teollisuusvakuutuksen jo maksamiin korvaussummiin ja ajaa nyt etuaan oikeusteitse.

VR:n edustaja Risto Ovaska totesi vakuutusratkaisujen perustuneen liikennevahinkolautakunnan suosituksiin. Vastaajan asianajaja huomautti, että korvausvastuu asiassa kuuluu työnantajalle eli VR:lle. Jos veturinkuljettaja kuitenkin tuomitaan korvauksiin, niitä pitää puolustuksen mukaan voimakkaasti alentaa kohtuullisuussyistä.

Onnettomuus monen tekijän summa

Tiistaina alkanut käräjäoikeuden istunto on vasta valmisteleva. Siinä juttu on jaettu rikosoikeudelliseen, vahingonkorvausvaatimusten ja oikeudenkäynnin tekniseen valmisteluun. Valmisteluun on varattu aikaa kolme päivää, ja pääkäsittelyn aikataulu selviää sen jälkeen. Ensimmäisenä päivänä käytiin läpi valtionsyyttäjän ja asianomistajien haastehakemukset sekä todisteluaineisto. Valtionsyyttäjä kutsuu kuultavaksi kymmenkunta henkilöä osoittaakseen yhdessä kirjallisen- ja kuva-aineiston kanssa, että onnettomuuden aiheutti tähystäjänä toimineen veturinkuljettajan huolimattomuus onnettomuusjunan lähestyessä Jyväskylän asemaa.

Puolustus korostaa onnettomuuden aiheutuneen monen tekijän yhteisvaikutuksesta. Puolustuksen mukaan tähystäjä oli noudattanut saamiaan ohjeita, ja onnettomuuden todellinen syy oli surmansa saaneelle veturimiehelle tapahtunut inhimillinen erehdys jarrutuksen aloittamisessa. Puolustuksen aloitteesta jutun pääkäsittelyssä kuullaan mm. veturimiesten pääluottamusmiestä, talviajoon ja jarrujen toimintaan perehtyneitä veturinkuljettajia sekä surmansa saaneen veturinkuljettajan ystävää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat