Mainos

Jyrki Sukula: Lähiruoka on liian kallista

Julkkiskokki Jyrki Sukula vaatii, että lähiruuan pitäisi olla nykyistä edullisempaa. Sukula muistuttaa, että esimerkiksi lähiruuan kuljetuskustannukset ovat matalammat. Tämän pitäisi näkyä myös hintalapuissa.

– Kauempaa kuljetettuun ruokaan menee kuljetuskulujen lisäksi enemmän työpanosta ketjun eri vaiheissa ja täten myös kustannuksia. Lähiruuan pitäisi siis olla halvempaa kuin muualta kuljetettu. Se ei saa olla merkittävästi kalliimpaa, vaan hinnaltaan kilpailukykyistä.

Sukula painottaa kuitenkin sitä, että lähiruuan pitää olla myös laadultaan erinomaista.

– Jos jossakin tuotteessa lukee, että se on lähellä tuotettua mutta se onkin laadultaan surkeaa, se ei pitkällä tähtäimellä käy kaupaksi. Tuotteen laadun pitää olla kohdillaan.

Sukula sanoo, että suomalaista lähiruokaa on saatavilla aiempaa paremmin. Hänen mukaansa töitä pitää vielä kuitenkin tehdä, jotta lähiruoka päätyisi kauppojen hyllyille nykyistä useammin.

– Lähiruoka ottaa koko ajan harppauksia eteenpäin. Malttia, malttia ja malttia. Mikään ei tapahdu hetkessä. Tuotteet löytävät kyllä tiensä kauppojen hyllyille, kun laatu on hyvä. Se on pitkäjänteistä työtä, se ei tapahdu hetkessä.

Sukula myöntää, että lähiruoka voidaan määritellä monella tapaa. Hän itse käyttäisi mittarina maakuntaa.

– Luin hetki sitten tuoretta väitöskirjaa, jossa lähiruuan määreenä pidettiin maakuntaa. Se pitää sisällään tietyn identiteetin ja antaa ruualle maakunnan omaleimaisuuden. Näin se toimii esimerkiksi myös Italiassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.