Mainos

Jyrki Poudan ikoninäyttely jatkaa Riihimäen taidemuseon pääsiäisperinnettä

Jyväskyläläisen Jyrki Poudan Riihimäen taidemuseossa avoinna oleva ikoninäyttely jatkaa museon pääsiäisperinnettä. Maamme huomattavimpiin kuuluvan ikonimaalarin 24:nteen huhtikuuta kestävä näyttely on taidemuseon neljäs pääsiäiseen liittyvä ikonien esillepano.

Ikonimaalauksen ja ortodoksiuskonnon opettaja Jyrki Pouta (43) kuuluu niihin harvoihin ikonimaalareihimme, jolla on teologinen pohjakoulutus.

Poudan ikonit ovat korkeatasoisia, ja niiden väritys on vahva. Kuulakkaat ja raikkaat värit yhtyvät varmaan ikonimaalauksen tradition kunnioittamiseen. Ikonien puumateriaalien valinta on mielenkiintoinen. Ulkomaisten puulajien ohella Pouta suosii kotimaista mäntyä, leppää, lehmusta, koivua ja haapaa.

Jyrki Pouta aloitti ikonien maalaamisen armeija-aikanaan. Hänen mielestään ikonimaalauksessa on enemmän vapautta kuin yleisesti luullaan. Ilmaisutavassa on kuitenkin sääntö: mitä tahansa ei saa esittää, ja ilmaisutavan on oltava realistinen,ei naturalistinen. Säännöt ovat kuin tukirakennelma, joka tukee maalaria hänen työssään.

Runsas kullankäyttö

Riihimäen taidemuseon intendentin Timo Simanaisen mielestä silmäänpistävän runsasta on Jyrki Poudan runsas kultauksen käyttö. Suurikokoiseen ikoniinsa Kristus kaikkivaltias Pouta on valmistanut kaksinkertaisen kultauksen, mitä pidetään melko harvinaisena.

-Siihen tulee eri tavalla syvyyttä, ja väri on hiukan vihertävä, kuvaa Simanainen. Tavanomaisesta poikkeava muodoltaan on Deisis. Vaakasuuntainen pitkä ikoni kuvaa kolmea hahmoa vihreällä pohjalla.

Jyrki Poudan tavoitteena on, että ikonit auttaisivat ihmisiä hiljentymään ja toimisivat rukouksen välikappaleena. Suomalainen ikonimaalaus on Poudan mielestä laajentamassa esikuva-repertuaariaan. Ihanteita haetaan useammalta suunnalta, ja alkuaikojen tiukkuus tyylisuunnista väljenee.

Ikoninäyttely liittyy Riihimäki - Suomen pääsiäiskaupunki -projektin tapahtumiin. Sen vuoksi taidemuseokin on poikkeuksellisesti avoinna pääsiäisenä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.