Mainos

Juutalaisuhrien omaisille korvauksia

Kolme suurta sveitsiläispankkia ovat sopineet miljardien dollareiden takaisinmaksuista natsien juutalaisuhrien omaisille. Tarkkaa summaa ei vielä ole päätetty, mutta Juutalaisten maailmanjärjestön presidentti arvioi nyt tehdyn sopimuksen alaisten maksujen olevan yhteensä kolme miljardia dollaria eli reilu 15 miljardia markkaa.

Sopimus julkistettiin torstaina New Yorkissa, missä Sveitsin pankkien edustajat tapasivat yhdysvaltalaisia talousjohtajia, Juutalaisten maailmanjärjestön edustajia sekä Sveitsin ja yhdysvaltojen hallitusten edustajia.

Sopimukseen päästiin vain muutama päivä ennen kuin Yhdysvaltojen osavaltioiden boikotti Sveitsin pankkeja kohtaan olisi astunut voimaan. Osavaltiot epäilivät kyseisiä pankkeja natsien juutalaisuhrien omaisuuden pimittämisestä. Sopimus sisältää tähän asti ratkaisemattomien rahaerien korvaamisia. Sellaisia ovat nukkuvia tilejä, ryöstettyä kultaa sekä orjatyövoiman palkkoja koskevat vaatimukset.

Yhdysvaltain alivaltiosihteeri Stuart Eizenstatin mukaan sopimus merkitsee tärkeää läpimurtoa. Juutalaisten yhteiskanteena esittämä takaisinmaksuvaatimus on kaikkiaan noin 20 miljardia dollaria.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.