Juutalaissiirtokunnat Lähi-idän rauhan esteenä

Siirtokunnat ovat Lähi-idän konfliktin katkerin kiista. Israel pitää siirtokuntia laillisina, palestiinalaisten ja kansainvälisen yhteisön mielestä ne rikkovat kansainvälisiä lakeja. Enemmistö israelilaisista ja siirotkuntalaista on valmiita luopumaan siirtokunnista pysyvää rauhaa vastaan.

Länsirannan miehitetyillä alueilla asuu tätä nykyä noin 400 000 siirtokuntalaista. Siirtokunnat ovat kasvaneet vuosien mittaan keskeytyksettä, useista rauhanhankkeista huolimatta. Monet siirtokunnat näyttävät kaupungeilta.

Nykykarttaa katsomalla rauhansuunnitelmien mukainen elinkelpoinen Palestiinalaisvaltio ei toteutuisi. Siirtokuntien väliset tiet estävät palestiinalaisten vapaan liikkumisen ja ne ovat pilkkoneet Länsirannan ja Gazan.

Enemmistö israelilaisista ja siirtokuntalaisista olisi valmis vetäytymään siirtokunnista, jos pysyvä rauha saataisiin aikaan. Nämä äänenpainot eivät kuitenkaan ole näkyneet israelin hallitusten politiikassa.

Israelilaisen kansalaisjärjestön mukaan yli 80 prosenttia siirtokuntalaisista poistuisi, jos lähtö korvattaisiin taloudellisesti.

- Enemmistö heistä on realisteja. Suurin osa heistä ymmärtää, että ennemmin tai myöhemmin Israel luultavimmin vetäytyy Länsirannalta ja Gazasta. Israelin on vain maksettava siitä tietty poliittinen ja taloudellinen hinta, siirtokuntatarkkailija Dror Etkes Rauha nyt -järjestöstä kertoo.

Valtaosa palestiinalaista haluaisi siirtokuntien poistuvan alueelta. Toisaalta, itsenäinen Palestiinan valtio on yhä vain haave, niinpä entistä useampi palestiinalainen olisi valmis hylkäämään ajatuksen omasta valtiosta. Gaza ja Länsiranta palestiinalaisineen olisivatkin osa Israelia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.09.2003)

Lue myös:

    Uusimmat