Mainos

Juutalaissiirtokunnalle lupa laajentua kymmenkertaiseksi

Israelin pääministeri Ehud Barak sanoi tänään myöntäneensä yhdelle Länsirannalla olevalle juutalaissiirtokunnalle luvan laajentaa aluettaan kymmenkertaiseksi. Samalla hän pidensi vielä parilla päivällä viidelle muulle siirtokunnalle annettua määräaikaa, johon mennessä ne on purettava.

Barak puolusti Nablusin kaupungin lähellä olevan Itamarin siirtokunnan laajentamispäätöstä radiossa toteamalla, että kyse on vanhasta rakennussuunnitelmasta, joka ei ulotu yksityisille palestiinalaisille tonteille. Hän kiisti radion väitteet, että hän olisi sallinut laajentamisen eräänlaisena vaihtokauppana viiden siirtokunnan purkamiselle.

Itamarin siirtokunta käsittää 70 hehtaaria ja se on tarkoitus laajentaa 700 hehtaariin. Siirtokunnassa asuu 70 juutalaisperhettä. Barak sanoi myös, että viidelle siirtokunnalle annettua purkamismääräaikaa on pidennetty "parilla kolmella päivällä". Alunperin niiden piti olla purettuja jo perjantaina, mutta Barak jatkoi määräaikaa ensin tähän päivään ja antoi nyt uudelleen vielä pari päivää arnonaikaa.

Viisi luvatta perustettua siirtokuntaa sijaitsevat Länsirannalla jo aiemmin perustettujen siirtokuntien kyljessä. Äärijuutalaiset perustivat tällaisia siirtokuntia, käytännössä lähinnä asuntovaunuyhdyskuntia, korostaakseen, että koko Länsiranta kuuluu juutalaisille. Israel on onnistunut purkamaan jo kaksitoista laitonta siirtokunta "vapaaehtoisesti" tai armeijan avulla, mutta on ollut haluton käyttämään armeijaa purkutyöhön.

Tänään Barak kuitenkin vannoi, ettei armonaikaa jatketa ikuisesti.

-Se, mitä he eivät pura, sen tulee Israelin armeija purkamaan surulla ja tuskalla, Barak sanoi. Israelin ja palestiinalaisten on määrä aloittaa Ramallahissa huomenna lopulliset rauhanneuvottelut, joissa on tarkoitus ratkaista myös siirtokuntien kohtalo.

Länsirannan ja Gazan alueen 145 siirtokunnassa asuu noin 170 000 juutalaista siirtolaista. Palestiinalaisia on näillä alueilla noin kolme miljoonaa.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.