Juuston reikien salaisuus selvisi vihdoin – syy ei olekaan hiirissä tai bakteereissa

Sveitsiläiset tutkijat ovat vuosisadan mittaisen pähkäilyn jälkeen saaneet vihdoin selville, miksi juustossa on reikiä.

Aikaisempien uskomusten vastaisesti reiät eivät johdu juustoja napostelevista hiiristä tai bakteereista.  

Tutkijoiden mukaan lävet johtuvat piskuisista heinänpaloista, joita on jäljellä maidossa, kun siitä ryhdytään tekemään juustoa. Kun maito suodatettiin kunnolla, reiät pienenivät ja hävisivät lopulta kokonaan.  

– Tämä kaikki johtuu sankojen katoamisesta, selvitti Agroscope-maatalouskeskuksen tutkija Regis Nyffeler. Nyfflerin mukaan suljettujen lypsykoneiden yleistyminen 10–15 vuotta sitten aloitti trendin, joka on johtanut reikien vähenemiseen.  

Reiät kuuluvat olennaisena osana sveitsiläisiin juustoihin kuten Emmentaliin ja Appenzelleriin.  

Lue myös:

    Uusimmat