Mainos

Jussi Uoti: Oikeusjuttuni syyttäjät jäävejä

Kateissa ja etsintäkuulutettuna oleva liikemies Jussi Uoti vaati asianajajansa välityksellä oikeusjuttunsa syyttäjiä jäävättäväksi. Uotin asianajaja Jarmo Hakanen väitti perjantaina Salon käräjäoikeudessa, että Helsingin kihlakunnansyyttäjät Malla Sunell ja Mikko Eteläpää ovat esteellisiä mm. siksi, että heidän puolueettomuuttaan voidaan epäillä. Käräjäoikeuden päätös jääväämisvaatimuksiin saadaan ensi viikolla.

Jussi Uotia syytetään velallisen petoksesta. Syytteen mukaan hän on jättänyt ilmoittamatta yli 63 miljoonan markan suuruisen omaisuuserän vannoessaan konkurssipesänsä pesäluettelon oikeaksi joulukuussa 1997. Konkurssipesäluettelon mukaan Jussi Uotilla oli tuolloin varoja 4,2 miljoonaa markkaa ja velkoja yhteensä 516 miljoonaa markkaa. Juttuun on sekaantunut kuusi muutakin henkilöä. Heitä syytetään törkeistä kätkemisrikoksista tai avunannoista törkeisiin kätkemisrikoksiin. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet saamansa syytteet.

Kahvittelusta jääviysperuste ?


Salon käräjäoikeus setvi perjantaina Uotin asianajajan esittämiä väitteitä syyttäjien esteellisyydestä mm. todistajia kuulemalla. Helsingin johtava kihlakunnansyyttäjä Jorma Uski oli haastettu todistajaksi selostamaan iltapäivälehden välityksellä julkiseksi tullutta uutista Uskin Malla Sunellille järjestämästä "kakkukahvijuhlasta", jota syytäjänvirastossa vietettiin sen jälkeen kun Uotin veljekset oli maaliskuussa 2001 Helsingin hovioikeudessa tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Uski kertoi tarjonneensa Sunellille ja seitsemälle muulle talousrikossyyttäjälle korvapuustikahvit, koska hän näin halusi korostaa Sunellin tekemää hyvää työtä. Uski ei pitänyt kahvitusta mitenkään puolueellisena, vaikka "ei tosiaan tullut mieleen kutsua Uotin veljeksiä paikalle". Lisäksi Hakanen piti Sunellin osallistumista jutun esitutkintaan puolueettomuutta horjuttavana seikkana. Sunell vastasi, että nykyisen lain perusteella hänen on osallistuttava esitutkintaankin. Hän valitteli sitä, ettei kiireiltään ollut paneutunut edes riittävässä määrin jutun tutkintaan. Suljettujen ovien takana oikeus kuuli lisäksi mm. keskusrikospoliisin ylitarkastajaa, joka oli johtanut jutun selvittelyä ulkomailla. Hänen todistajalausuntonsa julistaminen salaiseksi perustui mm. siihen, että ulkomailta saadun oikeudenkäyntiaineiston julkisuudelle on asetettu tiettyjä varauksia.

Ei pääkäsittelyä ilman Jussi Uotia


Salon käräjäoikeus antaa jääväämisvaatimuksesta päätöksen ensi viikon aikana. Mikäli syyttäjät todetaan esteellisiksi, jutun käsittely tältä erää päättyy ja alkaa uusi syyteharkinta. Mikäli syyttäjät voivat jatkaa tehtävässään, alkaa elo-syyskuussa jutun salaisten asioiden valmisteleva käsittely. Varsinainen pääkäsittely tapahtuisi sitten muutaman päivän aikana myöhemmin syksyllä. Käräjätuomari Jorma Salosen mukaan pääkäsittelyä ei voida kuitenkaan aloittaa ilman Jussi Uotin henkilökohtaista läsnäoloa oikeudessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.