Jussi Parviaisen raju elokuva: Mukana kuolleen isän ruumis

Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla ensi-iltansa saava Yksinteoin kaksi -elokuva sisältää rajuja kohtauksia, joista yhdessä on Parviaisen kuollut isä.

Jussi Parviainen, 56, on elokuvaohjaaja, joka haluaa tehdä koskettavia ja puhuttavia elokuvia, ja antaa niille kaikkensa. Parviainen julkaisi vuonna 1990 ensimmäisen Yksinteoin-dokumentin ja samaa nimeä kantava kakkososa on astetta rankempi kuin edeltäjänsä.

Ohjaaja paljastaa Viihdeuutisille käsittelevänsä uudessa dokumentissaan sotkuista avioeroaan, velkakierrettään, unettomuuttaan, skitsofreniaa sekä kaikkein häkellyttävimpänä puolena oman isänsä kuolemaa.

Aihetta käsitellään niin rankasti, että dokumentissa näytetään myös edesmenneen isän ruumis.

– Isän kuolema oli minulle iso asia ja kävin miettimään oman elämän kantavuutta. Oli mielenkiintoista seurata elämän ja kuoleman rajaa, kuoleman hetkeä. Ruumis näyttää samalta, henki vain lähtee pois.

Parviaisen mukaan dokumenttiin kuvattiin myös Pakistanissa olevia ruumiita, mutta ne päätettiin leikata pois lopullisesta versiosta.

Parviainen uppoutui uuden elokuvansa kuvauksiin taiteilijasielun koko intohimolla. Dokumentissa taistelevat kaksi erilaista Jussia, vaalea perusmies ja pitkäpartainen, hullu Jussi, joka nukkuu ruumisarkussa.

Dokumenttia varten ohjaaja myös lihotti itseään viisikymmentä kiloa, värjäsi hiuksensa ja partansa mustaksi ja asui Lapinlahden sairaalassa salaa.

Rankan elämänvaiheen jälkeen Parviainen on saanut taas kiinni elämänilosta. Sen hänelle toi salamarakkaus nuoren, persoonallisen Saanan muodossa, joka vei ohjaajalegenda täysin mennessään.

– Olen kyllä huomannut, että kaduilla näkyy ihmisiä, jotka näyttävät kuolleilta jo eläessään. Itsekin elin turhaa ja merkityksetöntä elämää, ennen kuin tapasin Saanan, Parviainen tunnustaa.

Julkisuudessa on ihmetelty Parviaisen ja nuoren vaimon nopeaa etenemistä suhteessa. Intohimoisesti elävä Parviainen on tuohtunut lehtien kirjoittelusta, jonka mukaan kyseessä on vain julkisuustemppu. Rakkaus kolahti mieheen täysillä.

– Hänen roolinsa ei ole olla minulle mikään lapsivaimo, vaan hän on oma ajatteleva persoonansa. Ensimmäisen kerran elämässäni olen rohkeasti seurannut tunteitani. ja tunteet ovat elämässäni ensimmäisenä. Elämästä ei tiedä koskaan mitä tapahtuu. Minä pelaan nyt näillä korteilla ja sain nuoren kuningattaren,

Yksinteoin kaksi -dokumentti saa ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla sunnuntaina 18. syyskuuta.

(MTV3-ANN-MARI LEINONEN)

Lue myös:

    Uusimmat