Jussi Niinistö: Suomeen yksittäisenä maana ei kohdistu uhkaa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) ei pidä todennäköisenä, että Suomeen kohdistuisi sotilaallista uhkaa muutoin kuin osana laajempaa konfliktia.  

– En näe merkkejä siitä, että Suomi voisi joutua yksin sotilaallisen painostuksen kohteeksi. Viileä analyysi tästä tilanteesta kertoo, että Suomeen ei kohdistu mitään uhkaa yksittäisenä maana, Niinistö toteaa STT:lle.  

Niinistön mukaan mitään vaihtoehtoa ei voi sulkea täysin pois, mutta turvallisuus- ja puolustuspolitiikan suunnittelu lähtee edelleen olettamasta, että Suomi voi joutua voimatoimien kohteeksi osana laajempaa kriisiä.  

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoi Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan, että tällaista olettamaa on Venäjän viimeaikaisten toimien vuoksi arvioitava uudelleen. Hän nosti esimerkiksi skenaarion, jossa Venäjä valtaisi pari Ahvenanmaan saarta kontrolloidakseen Itämeren ilmatilaa.   
Tämä vaikuttaisi keskeisesti esimerkiksi Naton kykyyn puolustaa Viroa, ja sillä olisi suuret vaikutukset Suomen politiikkaan, talouteen ja yhteiskuntaan. Salonius-Pasternak myös kuvaa, kuinka yksin Suomi olisi tällaisessa tilanteessa.  

Niinistö on haistavinaan tutkijan näkemyksissä epäsuoraa propagontia sotilaallisen Nato-jäsenyyden puolesta.  

– Tuli mieleen, että hän pyrkii mainostamaan sotilaallista liittoutumista Suomelle, muttei halua syystä tai toisesta ehkä tutkijana ottaa selvää kantaa.  

Lue myös:

    Uusimmat