Mainos

Jussi Niinistö kommentoi ilmaharjoitussoppaa: Typerät vuodot saatava loppumaan

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö kertoi aamun Huomenta Suomessa kantansa keskustelua herättäneeseen ilmaharjoitukseen.

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina Suomen ulkopoliittisen johdon erimielisyyksistä koskien hanketta, jossa Ilmavoimat harjoittelisi Yhdysvaltain lento-osaston kanssa keväällä Virossa. Tiedot olivat peräisin nimettömiltä lähteiltä.

Niinistö sanoi, että spekulaatioiden myötä pienestä asiasta on kasvanut elämää suurempi kysymys.

– Vuodot ulko- ja turvallisuuspoliittisesta ministeriövaliokunnasta on saatava loppumaan. Siellä on henkilöitä -joko poliitikkoja tai virkamiehiä- jotka haluavat toiminnallaan vaikuttaa Suomen linjaan. Olisi toivottavaa, että vuoto selvitettäisiin eikä hyväksyttäisi aina sitä, että Helsingin Sanomat saa tiedot melkein kaikista tärkeistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä. Tämä on esimerkki typerästä vuodosta.

Suomessa ei vielä tiedetä Yhdysvaltain järjestämän harjoituksen sisällöstä.

– Nyt kun Yhdysvallat on ilmoittanut sijoittavansa miljardi dollaria tähän harjoitustoimintaan, mutta sen sisällöstä ei ole vielä tietoa, Suomen täytyy olla tarkkana. Pitää miettiä, mikä hyödyttää puolustuskykyämme ja millaista ulkopoliittista signaalia lähetämme, Niinistö totesi.

– Lähtökohta on, että lähdemme kansainvälisiin harjoituksiin parantaaksemme omaa kansallista puolustuskykyämme. Me olemme sotilaallisesti liittoutumaton maa, joten meidän ei kannata lähettää viestiä, että ottaisimme esimerkiksi vastuuta Baltian maiden ilmavalvonnasta.

Niinistön mielestä katseet on suunnattu sivuseikkaan samalla kun isosta ongelmasta, eli armeijan tarvikepulasta, ei keskustella tarpeeksi.

– Tilanne on uhka Suomen uskottavalle puolustuskyvylle. Muut maat arvioivat meitä myös kriisiajan hankintojen perusteella. Kyse ei lopulta ole niin suurista summista, vaan tällä vaalikaudella on leikattu puolustusbudjetista kymmenys pois. Se on johtanut vakavaan tilanteeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.