Mainos

Jushtshenko: Venäjä pysyvä kumppani

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko on matkustanut virkakautensa alkajaisiksi Venäjälle.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko vakuutti tänään vieraillessaan Moskovassa, että Venäjä säilyy Ukrainan pysyvänä kumppanina. Jushtshenko tapasi heti virkakautensa alkajaisiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Kremlissä.

- Haluan alleviivata, että tämä on ensimmäinen ulkomaanvierailuni -- ja tämä on osoitus suuresta kunnioituksesta suhteitamme kohtaan. Venäjä on pysyvä strateginen kumppani, Jushtshenko sanoi.

Putin totesi puolestaan lehdistölle tavanneensa Jushtshenkon mielellään ja pitävänsä "hyvänä merkkinä" sitä, että Ukrainan uusi johtaja teki ensimmäisen ulkomaanvierailunsa presidenttinä juuri naapurimaahan Venäjälle. Jushtshenko sanoi ennen johtajien tapaamista toivovansa, että suhteet Venäjään muodostuisivat "rationaalisiksi ja menestyksekkäiksi".

- Logiikka tulee rakentumaan tälle periaatteelle. Haluamme rationaaliset, menestyksekkäät ja molempia osapuolia hyödyttävät suhteet samalla vilpittömästi kunnioittaen historiaamme, nykyistä tilannettamme ja ystäviämme sekä perheitämme, jotka elävät sekä Ukrainassa että Venäjällä, Jushtshenko sanaili.

Putin tuki Ukrainan presidentinvaalissa avoimesti Jushtshenkon kilpakumppania Viktor Janukovitshia, ja Moskovan suosikin tappio on tulkittu monella taholla kolaukseksi Venäjälle. Maansa EU-jäsenyyteen tähtäävä Jushtshenko on vakuuttanut Venäjän säilyvän Ukrainan "strategisena kumppanina" länsi-integraatiosuunnitelmista huolimatta. Jushtshenko vannoi virkavalansa sunnuntaina.

Ukrainan presidentinvaali venyi liki kolmikuiseksi näytelmäksi, kun korkein oikeus kumosi kakkoskierroksen tuloksen vilpillisenä ja tapaninpäivän uusintavaalin tuloksen vahvistaminen lykkääntyi viikoilla Janukovitshin valitusten takia.

Timoshenko pääministeriksi

Jushtshenko on nimittänyt odotetusti poliittisen liittolaisensa Julia Timoshenkon virkaatekeväksi pääministeriksi. Nimityksestä ilmoitaan Jushtshenkon internetsivuilla. Jushtshenko päätti nimityksestä ennen lähtöään vierailulle Moskovaan, lausunnossa kerrotaan.

Parlamentin pitää vielä vahvistaa nimitys ennen sen astumista voimaan.

Timoshenko oli yksi näkyvimmistä Jushtshenkon kannattajista, kun mielenosoittajat valloittivat Itsenäisyyden aukion Kiovan keskustassa marraskuussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.